Buitenland

Vluchtelingen verkopen soms organen om overtocht te financieren

13-09-2017 10:35

Sommige vluchtelingen in Egypte verkopen hun nier om de overtocht per boot naar Europa te financieren, meldt televisieprogramma Zembla op basis van eigen onderzoek. Een groot deel van de transplantatie-artsen in Egypte zou betrokken zijn bij dit soort handel.

Reis naar Europa

Een orgaanhandelaar in Caïro vertelt in de uitzending dat tientallen vluchtelingen op deze manier hun reis naar Europa hebben gefinancierd. “De meesten zitten nu in Duitsland, één in Frankrijk, één in Nederland en anderen in Ierland, Londen, Zweden en Noorwegen”.

De handelaren werken in opdracht van Egyptische artsen gespecialiseerd in transplantaties. De organen zouden bestemd zijn voor rijke patiënten uit het Midden-Oosten. Volgens een hulpverlener die vluchtelingen bijstaat die hun nier hebben afgestaan, is 70 tot 75 procent van de transplantatie-artsen in Egypte betrokken bij de orgaanhandel.

20.000 euro per nier

Een handelaar, die zijn slachtoffers onder Soedanese en Eritrese vluchtelingen ronselt, krijgt rond de 20.000 euro per nier. Hij bepaalt zelf hoeveel hij daarvan aan de vluchteling geeft.

Orgaandiefstal

Zembla baseert zich onder meer op de bevindingen van de Egyptische mensenrechtenactivist Hamdy al-Azazy, die al jaren gegevens verzamelt over mensenhandel en orgaanhandel in Egypte. Vluchtelingen worden volgens hem ook onder valse voorwendselen naar het ziekenhuis gelokt. Al-Azazy kent een Eritrese vrouw die voor haar bootreis naar Europa nog even voor een medische check naar het ziekenhuis ging. “Toen ze wakker werd was haar nier gestolen”.

CNN kwam in 2011 al met een reportage waarin de situatie van vluchtelingen in de Sinaï werd belicht. Smokkelaars die betrokken zijn bij mensenhandel, zouden ook organen van vluchtelingen stelen als die geen geld hadden om de toch naar bijvoorbeeld Israël te maken. Een Bedoeïenengroep zou destijds verantwoordelijk gehouden worden voor die orgaanroof.

‘Mishandeld en ontvoerd’

Zembla kijkt vanavond ook naar de gevolgen van de extra controles die met EU-geld worden gefinancierd. Vluchtelingen zijn een makkelijke prooi zijn voor smokkelaars, zo constateert het programma. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd, hun familie afgeperst.

(TPO/ANP)