TPOok!

 
Binnenland

Zembla onthult bestaan Sri Lankaanse babyfarms voor adoptie in de jaren tachtig

Vrouwen werden tegen betaling zwanger gemaakt om aan de adoptievraag te voldoen

In Sri Lanka bestond in de jaren tachtig een grootschalige handel in adoptiebaby’s. De regering van het Aziatische land geeft dat voor het eerst toe in tv-programma Zembla, dat onderzoek heeft gedaan naar fraude rond adopties. Op zogeheten babyfarms werden volgens het programma vrouwen zwanger gemaakt om tegen betaling aan de vraag naar adoptiekinderen te voldoen. Er werd ook geknoeid met de identiteit van ouders en kinderen.

Minister van Volksgezondheid Rajitha Senaratne geeft in het programma toe dat destijds veel van die babyfarms bestonden. Hij kondigt onderzoek aan. “Het is op een illegale manier gebeurd, het is heel verkeerd. Het gaat tegen de mensenrechten van deze families in”, citeert Zembla de minister. In de jaren tachtig werden duizenden kinderen uit Sri Lanka door Nederlanders geadopteerd.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) laat aan Zembla weten dat hij inventariseert hoe de verantwoordelijkheden rond adoptie destijds waren verdeeld. Hij gaat in gesprek met betrokken organisaties en de Sri Lankaanse autoriteiten.

Achter het ‘adoptiebedrog’ zat volgens het tv-programma een kleine groep advocaten, medisch personeel en medewerkers van de Sri Lankaanse kinderbescherming. Vanwege de misstanden zette de regering van het land in 1987 de adopties door buitenlanders tijdelijk stil.

Het programma is woensdagavond op televisie.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.