TPOok!

 
Opinie

‘Moslims voelen zich gediscrimineerd’

Goh, het zal ook eens niet

Europese moslims zijn de afgelopen tien jaar somberder geworden over hun positie in de maatschappij. Vooral moslims in Nederland ervaren in toenemende mate discriminatie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 10.500 moslims in vijftien EU-landen door het European Union Agency for Fundamental Rights (FRA), een mensenrechtenorganisatie van de Europese Unie, meldt de Volkskrant.

Van de ondervraagden zegt 17 procent in de afgelopen vijf jaar gediscrimineerd te zijn. In 2008 zei 10 procent van hen gediscrimineerd te zijn op religieuze gronden. In Nederland zegt 30 procent van de moslims dat ze in de afgelopen vijf jaar wel eens benadeeld zijn vanwege hun religieuze overtuiging.

Het verschil komt ook terug in het gevoel van verbondenheid dat moslims hebben met hun Europees thuisland. Het gemiddelde is 4,1 op een schaal van vijf. Nederlandse moslims geven hun gevoel van verbondenheid met Nederland echter een 3,4.

(ANP)

Vreemd, er is immers geen enkel merkbaar ongunstig effect van islam op onze samenleving. Niet dat dat moslimdiscriminatie zou rechtvaardigen natuurlijk. Maar stel dat er, laten we zeggen, negatieve publiciteit was rond islam dan zouden Europese moslims er natuurlijk alles aan doen om hun religie op de schop te nemen en publiekelijk afstand nemen. De ‘goeden’ zouden een diepgewortelde en dankbare solidariteit aan hun Europese thuisland betuigen en beslist niet zich afkeren van de samenleving waarin zij wonen.

Toch?

Het is niet dat Europese moslims zich ophouden in zelfgecreëerde enclaves die rond sommige steden een soort no-go areas zijn ofzo. Waar daders van gruwelijke terreur zich wekenlang probleemloos kunnen ophouden. De Europese moslim staat met beide benen in de West-Europese maatschappij. Waar een sterke hang naar het thuisland van de voorouders nog wel een kloof of zelfs discriminatie zou kunnen verklaren (niet vergoelijken, maar verklaren!), waar demonstratief beleden solidariteit aan buitenlandse theocratische despoten misschien een probleem zou zijn, waar een oververtegenwoordiging in criminaliteit en terreur wellicht ongunstig is voor de beeldvorming, moeten we constateren dat zulks niet aan de orde is bij de Europese moslim.

Heel vreemd allemaal.

En lullig ook, die mensen klagen nauwelijks, ze zijn al zo weinig assertief. De slachtofferrol is wel het laatste waar ze op zitten te wachten.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.