Policorwatch: wetenschapper heeft afwijkende mening over kolonialisme, mag niet

21-09-2017 12:23

Zomaar het heersende beeld van kolonialisme nuanceren, alsof de wetenschap een vrije uitwisseling van gedachten is, dat mag natuurlijk helemaal niet aan de academie anno 2017.

Wij citeren de Volkskrant:

Universitair hoofddocent Bruce Gilley van de universiteit van Portland publiceerde zijn pleidooi voor het ‘heroverwegen’ van het ‘orthodoxe’ oordeel over het kolonialisme in het wetenschappelijke tijdschrift Third World Quarterly. Snel stak een storm van verontwaardiging op. Tegenstanders eisten het onslag van Gilley. Duizenden mensen tekenden een petitie waarin de hoofdredactie werd opgeroepen Gilleys artikel terug te trekken. Vijftien redactieleden van het tijdschrift stapten op uit protest tegen de publicatie.

Zo kennen we de safe space bedplassers van de westerse universiteiten weer: voor de meest brute terreur en voor de meest duistere doodscultus moet er een oneindig reservoir aan nuance en enerzijds/anderzijds worden opengetrokken en tot de laatste druppel leeggedronken. Maar een contrair standpunt over kolonialisme waarin ook aandacht is voor de positieve effecten hiervan, neen, dan moet je op de brandstapel.

Wat beweert die Gilley nou precies?

In zijn artikel ontkent Gilley niet dat het kolonialisme menselijk leed heeft veroorzaakt, maar hij stelt dat de nadelen van het kolonialisme in gekoloniseerde landen niet opwegen tegen de voordelen. Hij somt op: meer onderwijs, betere gezondheidszorg, afschaffing van slavernij, meer werkgelegenheid, beter bestuur, infrastructuur, vrouwenrechten, bevrijding van minderheden, toegang tot kapitaal, verspreiding van kennis.

In de wetenschap werkt het over het algemeen zo, dat men zaken waar men het mee oneens is, tracht te weerleggen met onderzoek, discussie en feiten. Ideologisch gemotiveerd gaan huilen om ontslag en drammen om censuur als je de feiten kwetsend en stom vindt, is weinig wetenschappelijk. En het bewijst ook niet het ongelijk van Gilley, in dit geval.

Tsja. De kwestie doet denken aan de fameuze sketch in Life of Brian over de Romeinse bezetter:

https://www.youtube.com/watch?v=Y7tvauOJMHo