TPOok!

 
Buitenland

Turks Diyanet gaat in Vlaanderen middelbare scholieren opleiden tot imam

Koranlessen vanaf 12 jaar

Het zal binnenkort mogelijk zijn voor Vlaamse tieners om een voorbereidende opleiding tot imam te volgen. De Turkse religieuze koepel Diyanet heeft zijn plannen daarvoor zo goed als klaar. Diyanet-directeur Coskun BeyazgĆ¼l zegt donderdag tegen Het Laatste Nieuws: “Je leidt geen imams op zoals je tomaten kweekt. Het vergt een ernstige aanpak en vooral veel tijd.” Diyanet heeft 73 moskeeĆ«n in BelgiĆ«.

In Houthalen beschikt de organisatie over gebouwen die voorlopig enkel gebruikt worden in de schoolvakanties en waar religieus geĆÆnspireerde jeugdkampen georganiseerd worden, maar dat moet snel uitgroeien tot een ‘imaminstituut’. De Staatsveiligheid – de Belgische tegenhanger van de AIVD – noemde Diyanet in een rapport onlangs de ‘lange arm van Erdogan’.

BeyazgĆ¼l wil proberen zijn instituut te laten erkennen als officiĆ«le middelbare school, als dat niet lukt ‘organiseren we ons als privĆ©-instituut met avond- en weekendlessen’.

Eind vorig jaar bleek dat in Turkije 38 Nederlandse jongeren onder leiding van Diyanet een imam-opleiding volgen. Er zijn in Nederland 140 Diyanet-moskeeƫn.

Lees ook

Het Laatste Nieuws – Turkse religieuze koepel plant imamopleiding vanaf 12 jaar

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.