Opinie

‘Windmolenbouwer Binnenmaas legitimeert Marokkaanse bezetting Westelijke Sahara’

22-09-2017 14:44

Op 28 september is de gemeente Binnenmaas voornemens in zee te gaan met Renewable Factory voor de bouw van drie windmolens. Een dochter van dit bedrijf is gevestigd in het deel van de Westelijke Sahara, dat illegaal is bezet door Marokko. Zelf beweert dit dochterbedrijf echter in Marokko te zijn gevestigd. Daarmee is zij niet transparant en legitimeert zij de Marokkaanse bezetting. De Nederlandse politiek, de linkse partijen voorop, hebben deze bezetting altijd veroordeeld. De gemeente Binnenmaas doet er goed aan om de samenwerking met Renewable Factory op te schorten zolang dit bedrijf de bezetting legitimeert.

Windmolenbouwer Renewable Factory

Renewable Factory wil, geheel tegen de wil van de bevolking in, windmolens bouwen in de gemeente Binnenmaas op de grens met Barendrecht.

Sahara Renevables, een dochteronderneming van Renewable Factory, is gevestigd in Laayoune (Frans voor El-Aaiun) in het door Marokko bezette deel van de Westelijke Sahara. Volgens de informatie van Sahara Renevables ligt dit echter in Marokko. Daarmee handelt zij in strijd met de beginselen van de Verenigde Naties.

Schending mensenrechten

In 2014 rapporteerde Human Rights Watch massale mensenrechtenschendingen door Marokko tegen het Sahrawi volk, de oorspronkelijke bewoners van de Westelijke Sahara. Deze schendingen gaan door tot de dag van vandaag. De Sahrawi’s zijn voor een groot deel gevlucht naar vrij gebied of naar Algerije. Marokko expoiteert het bezette gebied ten eigen bate.

Volgens de regels van de Verenigde Naties moeten de activiteiten van Sahara Renevables de bevolking van Westelijke Sahara ten goede komen. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rapporteert: “Voorwaarde is dat de opbrengsten van de activiteiten ten goede komen aan de oorspronkelijke Sahrawi-bevolking.” Als Sahara Renevables de belangen van de bevolking van Westelijke Sahara even goed behartigt als moederbedrijf Renewable Factory de belangen van de omwonenden van haar windmolens, dan handelt zij in strijd met de regels van de Verenigde Naties.

De bezetting

In de Westelijke Sahara streed bevrijdingsbeweging Polisario voor onafhankelijkheid van de Spaanse kolonisator. Toen het Spaanse Franco-bewind in 1975 op wankelen stond, werd het land echter grotendeels onder de voet gelopen door het Marokkaanse leger. Bevrijdingsbeweging Polisario vervolgde haar guerilla-strijd nu tegen de nieuwe Marokkaanse bezetter. De oorlog duurde tot 1991, toen een bestand werd gesloten. Marokko heeft sindsdien de controle over tweederde deel van het land. Marokko bouwde een 2700 kilometer lange barrière met bunkers en landmijnen om te voorkomen dat Polisario nogmaals zou aanvallen.

Steun van links voor Polisario

De linkse politieke partijen hebben altijd Polisario gesteund als wettelijk vertegenwoordiger van het Sahrawi-volk en als wettelijke regering van de Westelijke Sahara. Zij hebben de nieuwe koloniale bezetting door Marokko altijd veroordeeld. Ook de andere politieke partijen hebben het Marokkaans gezag in de Westelijke Sahara nooit erkend. De politiek in Binnenmaas, maar ook daarbuiten, doet er goed aan om de zaken met Renewable Factory op te schorten zolang dit bedrijf zaken doet in bezet gebied en deze bezetting legitimeert.