TPOok!

 
Opinie

Bonusquote – Freek de Jonge (109) snapt wetenschap niet

Homeopathie heeft geen 'fouten en tekortkomingen', het werkt gewoon niet

Zucht.

Homeopathische middelen moeten net zo worden behandeld als alle andere geneesmiddelen, en geen voorkeursbehandeling meer krijgen. Er is immers geen enkel bewijs dat de middelen werken ‘tegen welke bekende ziekte ook’, en dus mogen ze op geen enkele manier die indruk wekken.

Zo luidt het, volkomen terechte, advies van de koepel van de Europese wetenschapsacademies EASAC aan de Europese Commissie. Homeopathische quatsch moet niet meer vergoed worden, er moet duidelijk op de verpakking staan dat er enkel en alleen water in zit en dit alles moet gelden voor de menselijke, maar ook voor de dierlijke toepassing van het beslist onwerkzame toverwater.

Enter Freek de Jonge, vooraanstaand farmacoloog pijnlijk uitgerangeerde cliniclown, die met de volgende miskleun komt aanbibberen:

Klinkt redelijk, maar er zou geen behoefte aan een alternatief zijn als het reguliere voldeed. Tenslotte gaat om de vrijheid om anders behandeld te mogen worden. Met andere fouten en tekortkomingen.

Ah ja. Nee opa. ‘Onwerkzaam’ is niet ‘anders’. Dat er in de zorg fouten en tekortkomingen zijn, dat ontkent niemand. Dat de medische wetenschap soms ‘nee’ moet verkopen, dat sommige artsen horken zijn, dat sommige werkzame medicijnen soms bijwerkingen hebben of verkeerd worden voorgeschreven, klopt allemaal.

Maar dat zegt precies nul komma nada over homeopathie. Het is alsof je zegt ‘er zijn medische missers, DUS geven koeien chocolademelk.’ Het ene heeft niets met het andere te maken. Dat de behoefte aan kwakzalverij deels ontstaat uit onvrede met de zorg, dat deel van zijn uitspraak is helaas wel waar. Alleen heeft homeopathie geen ‘fouten en tekortkomingen’, het werkt gewoon niet. Zieke mensen bidden ook vaak. Dikke prima. Helpt ook niet, maar is gratis en wij draaien er niet collectief voor op via de verzekering.

Wie ziek is, heeft de vrijheid genezing te zoeken zo hij wil. Die vrijheid is niet in het geding als we homeopathie benoemen voor wat het is en overeenkomstig behandelen; niet anders, maar onwerkzaam. Dus. Als iemand de heer de Jonge even zijn homeopathische druppeltjes wil geven. Is hij ook weer blij.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.