Buitenland

Vergunning Grote Moskee Brussel wordt ingetrokken

10-10-2017 16:22

De vergunning van de Grote Moskee van Brussel wordt ingetrokken. Deze aanbeveling van de parlementaire commissie die de aanslagen in de Belgische hoofdstad van vorig jaar onderzoekt wordt “minutieus”” uitgevoerd, aldus minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon.

De salafistische moskee wordt gefinancierd vanuit Saoedi-Arabië en kan volgens de commissie bijdragen aan gewelddadig radicalisme. “De concessie wordt opgezegd en dan moet er misschien een andere toekomst voor die moskee komen”, zei Jambon. De commissie wil dat een erkende organisatie met verschillende islamitische stromingen het gebedshuis gaat beheren, zonder buitenlandse financiering.

Vorige week verklaarde de regering een van de imams van de moskee al tot ongewenst vreemdeling. De man is volgens staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) “een geradicaliseerde salafist”, een gevaar voor de samenleving en de nationale veiligheid en moet dus het land uit. De imam heeft bezwaar aangetekend tegen het intrekken van zijn verblijfsrecht.

Anp