TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Oostenrijk naar stembus, conservatieven en populisten op winst

Voorspelling: ÖVP wint, SPÖ en FPÖ strijd om tweede plaats

Tags:

De Oostenrijkse kiezers maken zondag de gang naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Tussen de coalitiepartijen ÖVP en SPÖ ontstond in mei een breuk die daarna alleen maar dieper is geworden. De conservatieve ÖVP onder leiding van Sebastian Kurz wordt waarschijnlijk de grootste partij. De sociaaldemocratische SPÖ en de rechts-populistische FPÖ strijden om plaats twee.

De FPÖ behaalde bij de vorige verkiezingen in 2013 al ruim 20 procent van de stemmen en zit nog steeds in de lift. Twee groene partijen en de liberale Neos zweven alle rond de 5 procent. De drempel om in het parlement gekozen te worden ligt op 4 procent.

Migratie is een van de hoofdthema’s in de verkiezingen. De FPÖ, die al twee keer eerder in de regering zat, wil vaker volksraadplegingen organiseren en maakt bij voorbaat aanspraak op het ministerie van Binnenlandse Zaken. ÖVP-leider Kurz verlangt van een eventuele coalitiepartner een pro-Europese houding, maar ÖVP en FPÖ vinden allebei dat de EU zich niet met te veel zaken moet bemoeien.

De 6,4 miljoen kiesgerechtigden in Oostenrijk kunnen van 06.00 uur tot 17.00 uur stemmen. Rond 17.15 uur worden de eerste prognoses verwacht.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.