TPOok!

 
Weten & Tech

Mensen betalen geld voor CJIB-phishingmails soms echt aan CJIB

Oplichters zijn te goede oplichters

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) krijgt soms geld overgemaakt van mensen die trappen in de phishingmails van internetoplichters. Mensen krijgen een nepmail en hebben het incassobureau blijkbaar al in het adresboek van hun bank staan, bijvoorbeeld na een eerdere verkeersboete. Het CJIB merkt dat de bedragen van spontane betalingen overeenkomen met de gevraagde bedragen in nepmails, dat schrijft het AD vandaag.

“We hebben deze week tientallen betalingen gekregen van mensen die helemaal geen overtreding begaan hebben”, zegt Marjan van Mierlo van het CJIB tegenover de krant. Het geld wordt weer teruggestort, tenzij diegene nog een boete heeft openstaan. Dan worden de bedragen netjes verrekend.

Het CJIB stuurt nooit mails

Het CJIB heeft al jaren te maken met oplichters die zich in mails voordoen als het justitieel incassobureau en om geld vragen. Blijkbaar zijn de mails zo overtuigend dat mensen geld overmaken, soms ook naar het echte CJIB en niet naar het rekeningnummer van de oplichters.

Oplichting is in principe makkelijk te herkennen. De belastingdienst hamert er al tijden op dat incasso van boetes nooit per mail gebeurt. “Leaserijders kunnen weleens een mail over een boete krijgen, maar die komt dan via de leasemaatschappij, niet via ons”, zo stelt men. De belastingdienst en het CJIB raden verder aan niet op de links te klikken en nooit bijlagen te openen.

Voor de zekerheid zijn hier nog een aantal voorbeelden van nepmails.

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.