Binnenland

Moordbroer Admilson Richter met geweld afgevoerd uit rechtszaal

23-10-2017 10:34

Admilson Richter, die wordt verdacht van drie moorden in Drenthe in 2012 en 2013, is maandagochtend door de politie met geweld afgevoerd uit de rechtszaal van het gerechtshof in Leeuwarden.

Aan de orde was de rechtsbijstand van Richter tijdens de behandeling van de zaak. Richter had aangegeven geen advocaat meer te willen hebben. Richter gaf aan dat hij liever niet had willen komen en hij levenslang verdient. “Jullie bepalen mijn straf. Maar ik mijn tijd”, zei hij. Daarop sprong hij op, waarna vier parketwachten hem beetgrepen en afvoerden.

Hij bleek een klein, scherp voorwerp op zak te hebben. Richter wilde een statement maken, zo liet hij later weten.

Richter en zijn broer Marcos worden verdacht van drie roofmoorden in Dwingeloo en Exloo. De zaken worden maandag behandeld bij het gerechtshof nadat extra onderzoek is gedaan. Zijn advocaat wil dat zaak wordt aangehouden.

De broers worden verdacht van het neerschieten van Berend Smit (55) uit Dwingeloo in november 2012. In juli 2013 zouden ze Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo hebben gewurgd. In beide gevallen werd geld gestolen. In november vorig jaar leek er al uitspraak te komen, maar het hof wilde extra onderzoek naar dood van Smit om te bepalen of er sprake was van moord of doodslag.

De rechtbank veroordeelde de broers eerder tot dertig jaar cel. Admilson kreeg ook tbs met dwangverpleging. Het OM vond deze straffen te laag.

Anp