Binnenland

Slechts acht jaar en tbs voor dubbele poging tot moord in vol cafe te Breda

26-10-2017 17:49

Voor twee pogingen tot moord is een 33-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Het gerechtshof in Den Bosch vindt bewezen dat de man in oktober 2013 na een ruzie heeft geschoten in een café in Breda.

Daarbij raakte een bezoeker van het drukbezochte café gewond, die in de buurt stond van het doelwit van de schutter. Het hof bevestigde met zijn uitspraak een eerder vonnis van de rechtbank in Breda, die in februari vorig jaar tot eenzelfde straf kwam.

Volgens het hof is bewezen dat de verdachte heeft geprobeerd beide slachtoffers met voorbedachten rade van het leven te beroven. “Ik wilde hem dood knallen. (…) Ik haalde het wapen niet om in de lucht te schieten”, zei hij in een van zijn verklaringen. Zijn tegenstander zou zijn dochter en moeder hebben bedreigd.

Toen de verdachte zijn opponent in het café zag, verliet hij de kroeg en keerde een half uur later terug met een doorgeladen vuurwapen in zijn broeksband. Hij schoot op degene met wie hij ruzie had, maar raakte een omstander in het bovenbeen.

Anp

Na aftrek van voorarrest en standaard eenderde strafaftrek kan deze dader over 5 jaar al aan zijn tbs-behandeling beginnen. Afhankelijk van het verloop van de behandeling kan hij snel weer op onbegeleid verlof om ‘te reïntegreren in de maatschappij’.

TPO