Doneer aan TPO
 

Duitse politie voorkomt zware islamitische terreuraanslag

'Syriër Yamen A. op het juiste tijdstip opgepakt'

Door: Redactie, 16:28, 31 oktober 2017

Met de aanhouding van een jonge Syriër in de Duitse stad Schwerin is volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière een “zware terreuraanslag in Duitsland” voorkomen. De negentienjarige verdachte werd al enige tijd in het oog gehouden en volgens de minister “op het juiste tijdstip” opgepakt: “Laat genoeg om bewijzen veilig te stellen en tegelijkertijd vroeg genoeg om het gevaar te bezweren”.

De verdachte Yamen A. zou met een “islamistisch gemotiveerde” aanslag met krachtige explosieven zo veel mogelijk mensen hebben willen doden of verwonden. Hij was volgens het Openbaar Ministerie al begonnen onderdelen en chemicaliën voor een bom aan te schaffen. Of hij ook een specifiek doelwit op het oog had, is volgens het OM nog onduidelijk.

De verdachte had via internet contact met iemand die zichzelf als een “soldaat van het kalifaat” presenteerde. “Wij weten echter niet wie deze persoon is en of hij de verdachte in zijn plannen heeft aangemoedigd”, zei een woordvoerder van het OM. De aangehouden Syriër wordt daarom vooralsnog niet verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Behalve de woning van de verdachte zijn ook woningen van anderen doorzocht, onder meer in Hamburg. Geen van de personen die in die woningen werden aangetroffen is opgepakt.

Minister De Maizière zei dat het niveau van de terreurdreiging in Duitsland onverminderd hoog blijft. Hij zei dat veiligheidsdiensten in de deelstaten en de Bondsrepubliek, nationaal en internationaal nauw en goed samenwerken en “waar nodig kordaat en consequent optreden”.

Anp


Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
Toon / Verberg Reacties