Binnenland

Brandweer Amsterdam schorst bevelvoerder wegens racistische opmerkingen tegen collega

04-11-2017 15:16

Bij de brandweer Amsterdam-Amstelland is vrijdag een bevelvoerder geschorst vanwege racistische opmerkingen tegen een collega. De brandweer is een onderzoek gestart naar de brandweerman. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer Amsterdam-Amstelland zaterdag aan ThePostOnline. TPO kreeg eerder op de dag een tip over de schorsing.

Over de exacte omstandigheden en in welke kazerne de brandweerman werkt, wil de woordvoerder hangende het onderzoek niets kwijt. Een bevelvoerder geeft leiding aan de bemanning van een brandweerauto.

Rechtszaak

Het is niet voor het eerst dat dergelijke problemen bij de Amsterdamse brandweer spelen. In juli van dit jaar werd er een zelfs een rechtszaak gevoerd om een vermeend racistische brandweerman ontslagen te krijgen. De rechter stelde de korpsleiding in het ongelijk; hij achtte de uitlatingen van de brandweerman niet gepast, maar concludeerde dat hij per direct weer aan het werk mocht omdat de brandweer steken had laten vallen bij de ontslagprocedure.

‘Wittemannencultuur’

De onrust ontstond begin dit jaar toen de inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan de ‘wittemannencultuur’ bij de Amsterdamse brandweer hekelde. Afgelopen zomer schreef de burgervader in een brief aan de gemeenteraad dat de situatie nog steeds ‘zorgwekkend’ was.

In augustus bleek dat bonden en de ondernemingsraad van de brandweer op ramkoers lagen met de korpsleiding en de burgemeester. Diezelfde maand beklaagden verschillende brandweermannen op voorwaarde van anonimiteit zich bij TPO over de werkomstandigheden bij de brandweer. De door Van der Laan aangestelde commandant Leen Schaap zou zijn mensen ‘provoceren’ en conflicten bewust op de spits drijven.