Doneer aan TPO
 

Stichting Sinterklaas Intocht 020: Triest dat Landelijk Platform Slavernijverleden ons niet heeft gebeld

Verbaasd over nieuwe kritiek

Door: , 13:28, 10 november 2017

Verbaasd over nieuwe kritiek

De kritiek op de nieuwe pieten in Amsterdam leidt tot verbazing bij de organisatie van de sinterklaasintocht. De hoofdstad maakte afgelopen week bekend dat de bijna vierhonderd hulpjes van Sinterklaas een compleet nieuw uiterlijk krijgen, waarbij de link werd gemaakt met Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Dit tot onvrede van het Landelijk Platform Slavernijverleden, dat bezwaar maakt tegen de nieuwe pieten.

De edellieden doen de activisten denken aan de vroegere koloniale onderdrukking door de Spanjaarden, blijkt uit berichten in Het Parool en bij de NOS. “Ik ben verbaasd dat dit zo via de media naar buiten komt en vind het ook wel een beetje triest dat ze ons niet eerst hebben gebeld”, zegt de woordvoerder van Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam. “We hadden de pieten net zo goed anders kunnen noemen, maar Sinterklaas komt uit Spanje en dan is de link met edellieden snel gemaakt.” Die liepen volgens hem bovendien ook al mee bij de beginjaren van de intocht.

“We hebben ook niet maar een seconde stilgestaan bij deze associatie”, aldus de zegsman. Hij benadrukt dat piet ‘onlosmakelijk verbonden’ is aan het sinterklaas​f​eest en ‘op geen enkele wijze verwijst naar het begrip racisme of naar het slavernijverleden’.

Volgens Baryll Biekman, voorzitter van het platform, blijkt hieruit ‘dat het historisch besef, ook van het gemeentebestuur Amsterdam, ver te zoeken is’, zo zei ze vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

Lees ook

Bert Brussen – ‘Spaanse edelman’ ipv Zwarte Piet mag óók niet van platform slavernijverleden, ook racisme

ANP

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace