TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Uniek: hof veroordeelt verkrachtende moordenaar tot 30 jaar cel plus tbs

Dus het kán wel

Alex Laeyendecker is maandag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn vriendin Manon Pieters (41) en het verkrachten en vermoorden van haar dochter Fleur van der Mark (15).

Het Openbaar Ministerie eiste bij de behandeling van de beroepszaak in oktober levenslang. De rechtbank in Lelystad veroordeelde de 39-jarige Laeyendecker in juli vorig jaar ook tot dertig jaar en tbs met dwangverpleging. Laeyendecker vond die straf te hoog en ging in hoger beroep.

Laeyendecker heeft zijn daden bekend. Hij wurgde zijn vriendin in haar huis na een ruzie. Vervolgens verkrachtte en vermoordde hij haar dochter, die had gezien dat haar moeder werd gedood. Laeyendecker verborg de lichamen in de kruipruimte van de woning in Lelystad.

Het hof vindt dat het verkrachten en doden van zijn stiefdochter volledig aan Laeyendecker kan worden toegerekend en er sprake is van moord. Zij werd vastgebonden op een stoel en verkracht. Laeyendecker beloofde haar niet te vermoorden, maar deed het na een uur alsnog. Bij het doden van zijn vriendin gaat het volgens de rechters om doodslag omdat Laeyendecker meer vanuit een opwelling zou hebben gehandeld.

Het hof wil met het oordeel kiezen voor zekerheid, omdat er nog onduidelijk bestaat over de wetgeving omtrent levenslange straffen. Mogelijk zou een onafhankelijke adviescommissie na 25 jaar kunnen gaan toetsen of Laeyendecker kan terugkeren in de samenleving. Het hof wil het risico niet lopen dat Laeyendecker onbehandeld vrij komt.

Het hof veroordeelde hem ook voor het bezit van kinderporno. Laeyendecker zei bij de behandeling van de zaak dat hij seksverslaafd is.

Het hof is ervan overtuigd dat L. lustgevoelens koesterde voor zijn stiefdochter. Eerst verkrachtte hij haar, vervolgens liet hij haar een uur vastgebonden achter, en na cannabis te hebben gebruikt wurgde hij haar met een hondenriem. “Hij heeft misbruik gemaakt van de situatie en Fleur op brute wijze verkracht. Daarna beloofde hij haar geen kwaad te doen en heeft hij Fleur aan haar lot overgelaten. Het laatste uur moet voor haar afschuwelijk zijn geweest.”

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.