TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Openbaar Ministerie start strafrechtelijk onderzoek naar ongeluk Apache

Onderzoeksraad voor Veiligheid duikt ook in incident

Tags: ,

De Koninklijke Marechaussee is onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het ongeluk met een Apache-helikopter in de buurt van Culemborg. Daaruit moet duidelijk worden hoe het ongeluk kon gebeuren en of verwijtbare fouten zijn gemaakt. Over de invulling van het onderzoek kan een woordvoerder van de marechaussee nog niet meer vertellen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint ook een officieel onderzoek naar het ongeluk met de Apache. Maandag stuurde de OVV al direct onderzoekers naar het weiland in Zoelmond waar de Apache in een weiland staat. Op basis van die eerste bevindingen heeft de OVV nu besloten een officieel onderzoek in te stellen naar het incident waarbij de legerhelikopter tegen een bliksemdraad van een hoogspanningsmast aanvloog.

De Koninklijke Luchtmacht blijft avondvluchten uitvoeren in het laagvlieggebied boven de provincie Utrecht en een deel van Gelderland. De omgeving van Zoelmond, waar een Apache maandagavond tegen een bliksemdraad vloog, wordt gemeden zolang de toedracht van het incident niet bekend is.

Dat heeft de Luchtmacht dinsdag verklaard. Ook bood de luchtmacht excuses aan. “De vliegers zijn erg geschrokken. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. We vinden het ontzettend vervelend dat zoveel mensen getroffen zijn door de stroomstoring.”

De vlucht was een geplande trainingsvlucht bij duisternis, waarbij onder andere het laagvliegen om radarsystemen te omzeilen werd geoefend. De Apaches mochten tot 35 meter hoogte vliegen of zoveel lager als voor de missie nodig was, legde de luchtmacht uit.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.