TPOok!

 
Buitenland

Politie-invallen bij Franse beton-multinational wegens ‘financieren ISIS’

'Betaalde terroristen om fabriek in Syrië draaiende te houden'

In Frankrijk en België heeft de politie invallen gedaan bij kantoren van de Zwitsers-Franse bouwgigant LafargeHolcim. Dat melden persbureau Reuters en de Belgische zender VRT deze middag. In april van dit jaar stapte topman Eric Olsen van ‘Lafarge’ op nadat bekend werd dat er geld aan ‘gewapende groepen’ in Syrië zou zijn betaald “om de fabriek in het land draaiende te houden”. Het zou gaan om een fabriek die in handen van ISIS was gevallen.

De Franse krant Le Monde bracht het balletje over de betalingen aan terroristen aan het rollen. Lafarge zou de terroristen van ISIS maandelijks duizenden dollars betaald hebben. Zo zou de fabriek dan door mogen blijven draaien. Hoeveel er op die manier in totaal betaald is, is nog niet duidelijk, zo schrijft de VRT.

‘Volledige medewerking’

De politie-invallen moeten meer licht werpen op de betalingen van de bouwgigant. In een verklaring laat het bedrijf weten volledig mee te werken. “LafargeHolcim bevestigt dat de Franse politie onze locatie in Parijs heeft bezocht. LafargeHolcim werkt volledig mee met de autoriteiten, maar we kunnen verder geen commentaar geven omdat dit een lopend onderzoek betreft”, zo zei een woordvoerdster tegenover Reuters. Lafarge is volgens Belgische media ‘s Werelds grooste cementproducent.

Gisteren werd al bekend dat aanklagers in Frankrijk een onderzoek waren gestart naar de Syrische activiteiten van de cementreus. Eigen onderzoek van het bedrijf wees begin dit jaar uit dat betalingen die werden gedaan aan tussenpersonen ‘niet volgens het beleid’ van het Zwitsers-Franse concern geweest waren. Een drietal rechters gespecialiseerd in anti-terreurzaken en financiën zouden de zaak nu nader onderzoeken. De invallen van vandaag houden zeer waarschijnlijk verband met dit onderzoek.

De fabriek in Aleppo is overigens niet meer in bezit van Lafarge, die is inmiddels afgestoten.

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.