Doneer aan TPO
 

Autobranden grote kostenpost voor verzekeraars en brandweer, Volkswagen meest vernield

Kosten: minimaal 42 miljoen euro per jaar

Door: , 10:00, 15 november 2017

Kosten: minimaal 42 miljoen euro per jaar

Autobranden kosten verzekeraars jaarlijks ongeveer veertig miljoen euro. Ook zijn autobranden een grote kostenpost voor de brandweer, die jaarlijks ongeveer twee miljoen euro kwijt is aan de inzetten tijdens autobranden. Totaal: 42 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van ThePostOnline.

Gemiddeld tienduizend euro

Woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars tegen ThePostOnline:

 

“Een autobrand kost een verzekeraar gemiddeld tienduizend euro. Dan zit je dus op een schadepost van tussen de 35 en 40 miljoen euro jaarlijks. Let wel, dit zijn de casco en WA-plus verzekerde auto’s, en daarmee ook de nieuwere (en dus duurdere) auto’s. Auto’s die alleen WA-verzekerd zijn tellen wij niet mee, want daar wordt niet op geclaimd. Dat zijn vaak oudere auto’s. Als we deze bij het bedrag optellen, liggen de echte cijfers veel hoger.”

 

Buis heeft nog een tip mee aan autobezitters. “Parkeer je auto zo zichtbaar mogelijk, het liefst bij licht van bijvoorbeeld een lantaarnpaal. Pyromanen worden niet graag gezien.”

Brandweer

Autobranden kosten de brandweer veel mankracht. Naar schatting kost dit jaarlijks zo’n anderhalf miljoen euro. De brandweer rukt vaak uit met een bluswagen met vier brandweermannen, een chauffeur en een commandant. Ze zijn vaak een uur bezig met een brand. Ook al is de brand al na een paar minuten geblust, dan kost het nog tijd om er naar toe te rijden, na de brand het materieel op te ruimen en terug te keren naar de kazerne.

Meest vernielde auto’s

Volgens de politie worden de onderstaande automerken het meest vernield:

 

 

Lees ook:

In anderhalf jaar ruim 8000 autobranden – In Utrecht 60 procent brandstichting

Infographic: Autobranden in uw provincie

 
 
   

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace