Doneer aan TPO
 

Grootste belofte Duitse politiek Christian Lindner (FDP) bezwijkt in Jamaica-onderhandelingen

Voorlopige verkennende resultaten wijzen op onveranderd beleid met verdergaande overheidscensuur, energie-politiek en immigratie

Door: , 10:39, 15 november 2017

Voorlopige verkennende resultaten wijzen op onveranderd beleid met verdergaande overheidscensuur, energie-politiek en immigratie

Wat werd er niét in de verkiezingscampagne door ‘Freie Demokraten’ (FDP) Christian Lindner beloofd? Het ‘Netzwerkdurchsetzungsgesetz’ (kort: NetzDG, de censuurwet die ‘nepnieuws’ en ‘hatespeech’ aanpakt) zou moeten verdwijnen, de nieuwe energiewet kon niet worden hervormd en moest weg, net als de ‘Soli’s’, de solidariteitsbelasting – de bijdrage die West-Duitsers (via de loonbelasting) betalen voor het opbouwen van de ‘nieuwe’ deelstaten in het oosten, en er moest een onderzoekscommissie komen in het kader van de vluchtelingencrisis. Dat alles is al van tafel.

Slechts de helft van de mensen heeft nog vertrouwen

‘Gele-liberaal’ Lindner was een outsider maar won 10,7 procent van de zetels in september en onderhandelt momenteel met Angela Merkels ‘zwarte’ christen-democraten (CDU, CSU), die als winnaar (33 procent) uit de bus kwamen, en de Groenen – de kleinste partij met 8,9 procent van de stemmen. De zwart-geel-groene Jamaica-onderhandelingen leken te stranden, maar onder dreiging van nieuwe verkiezingen lijken er toch resultaten te worden geboekt. De scepsis in Duitsland blijft wel, slechts de helft van de Duitsers heeft er nu nog vertrouwen in, blijkt uit een enquete van de ARD.

Lindner heeft in feite al zijn verkiezingsbeloftes ingeleverd en geldt inmiddels als grootste ‘verrader’ van de verkiezingen. Dit is te zien aan de voorlopige verkennende resultaten. ‘Een explosie van hete lucht‘, schrijft politiek commentator Vera Lengsfeld op haar website. Er zal niets veranderen, het beleid (van Merkel) gaat onverminderd door, zoals voorheen, zegt ze.

‘Censuurwet verder ontwikkelen’

Ook veel andere critici van Merkels beleid en de censuurwet ‘NetzDG’ hadden hun bijzondere hoop op Lindner gevestigd. Maar nu ziet het er naar uit dat de ‘NetzDG’ niet alleen moet blijven bestaan, maar verder zal worden ontwikkeld. Een letterlijk citaat uit de verkenningsdocumenten over de ‘NetzDG’:

“De staat moet een duidelijk signaal afgeven tegen haat en haat op het internet. Dit geldt ook voor de sociale netwerken. Op het internet moeten de rechten van de persoon door de vrijheid van meningsuiting worden beschermd. We willen de NetzDG verder ontwikkelen door middel van een nieuwe verordening. “

In september 2017 zei Christian Lindner nog dit tegen anti-censuur-advocaat Joachim Steinhöfel: “wij zijn tegen de censuurwet omdat het ongrondwettelijk is. De overheid mag geen bemoeienis hebben in private ondernemingen.”

 

 
 
 

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties