Buitenland

Geen Anti-Zwarte Piet demonstratie in Dokkum, demo op laatste moment verboden

18-11-2017 10:33

Vandaag is de intocht van Sinterklaas in het Friese Dokkum. Anti-Zwarte Piet activisten hebben toestemming gekregen om in de stad een demonstratie in te richten tegen het gebruik van Zwarte Piet tijdens Sinterklaasfeesten. Die demonstranten werden eerder nog op de snelweg bij Joure tegengehouden, naar verluidt door pro-Piet activisten.

In de stad Dokkum zelf is de politie ook op de been. Daar worden jongeren gecontroleerd om eventuele ongeregeldheden te voorkomen, maar de situatie is verder rustig. In en om de stad staan betonnen afscheidingen, verpakt in Sinterklaaspapier, ogenschijnlijk om aanslagen met auto’s of eventuele ongelukken te voorkomen.

Update 12:41: De Sint is weer in het land

Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel, waar de stad Dokkum onder valt, heette het gezelschap van Sint en Pieten vandaag welkom in het bijzijn van duizenden kinderen. In Rotterdam wordt er gedemonstreerd op de Erasmusbrug.

Update 12:34: Actievoerders tegengehouden

Op de Woudweg, even buiten het centrum, staat een handjevol actievoerders die op eigen gelegenheid naar Dokkum zijn gekomen. Zij kregen om 10.30 van de politie te horen dat ze niet mochten demonstreren op de aangewezen plek in het centrum “omdat ze zich niet bij de bussen hadden aangemeld”. De actievoerders noemen dat belachelijk en zeggen volgens persbureau AN{ dat de politie zich ‘intimiderend’ gedroeg.

Een team dat zich ‘legal observers’ noemt en naar eigen zeggen observeert hoe de autoriteiten omgaan met het recht om te demonstreren, zegt ‘verbaasd’ te zijn over de gang van zaken, zo weet het ANP.

Update 12:16 Kick Out Zwarte Piet staat in Harlingen

De demonstratie tegen Zwarte Piet is voor de demonstranten uitgelopen op een deceptie. Nu de demonstratie verboden is, staan zij onder een grijze lucht nog stil bij Harlingen.

Update 12:05: Anti-ZP demonstranten ‘moeten huiswaarts keren’

De demonstratie is nu verboden door de Locoburgemeester van Dongeradeel. Zij zullen huiswaarts worden begeleid door de politie.

De aanleiding voor het verbod “zijn de ongeregeldheden op de wegen naar Dokkum en de vrees voor ernstige wanordelijkheden als de demonstratie alsnog door zou gaan”, schrijft de politie. De veiligheid van demonstranten zou niet gegarandeerd kunnen worden.

Update 11:53: Demonstratie toch verboden

Activisten van Kick Out Zwarte Piet melden dat hen is verteld dat de toestemming om in Dokkum te protesteren nu is ingetrokken door de burgemeester. Ze zullen niet de bus uit mogen en worden verder begeleid door de politie.

Ook de politie meldt dat de demonstratie op het laatste moment is verboden.

Update 11:41: Druilerig weer in Dokkum

In Dokkum is veel versiering, maar de opkomst is minder dan vorig jaar. Het grijze weer is voor veel mensen blijkbaar reden toch thuis te blijven.

De demonstranten van Kick Out Zwarte Piet zijn inmiddels op normale snelheid op weg naar de stad.

Update: 11:17: ‘Wij willen Zwarte Pieten’

Op verschillende plekken zijn ook slogans te zien die oproepen tot het behoud van Zwarte Piet. Er vliegt een vliegtuigje boven Dokkum met de tekst ‘Wij willen Zwarte Pieten’. De Friese lokale omroep meldt verder dat er in de omgeving ook diverse spandoeken zijn opgehangen ‘Anti Zwarte Piet moeten wij hier niet’. Op de afsluitdijk hadden mensen een bord gehangen dat anti-Zwarte Piet demonstranten opriep om te keren.

Update 11:08: Buiten de snelweg om naar Dokkum

De demonstranten van ‘Kick out Zwarte Piet’ vervolgen de weg, onder begeleiding, naar Dokkum via andere wegen. Het vermoeden bestaat dat ze ook op andere plekken opgewacht zouden worden.


De eerdere blokkade bij Joure

Update 11:00: Volg hier ook de live-updates van Omrop Fryslan

 

Update 10:51: Politie begeleidt demonstranten naar Dokkum

De bus met anti-Zwarte Piet demonstranten kan inmiddels weer doorrijden. Onder politie-begeleiding zullen zij hun weg naar de stad in het noorden van Friesland voortzetten.

 

Tegengehouden op A7

Verschillende media melden dat de bus met demonstranten op de snelweg tot staande is gebracht. De politie is ‘met de betrokkenen in gesprek’. Het programma van de intocht begint rond 12 uur vandaag. Door de situatie is de A7 ook gestremd voor doorgaand verkeer.


Versieringen voor het sinterklaasfeest in het centrum van Dokkum