Achtergrond

FDP Christian Lindner stap uit Duitse coalitiebesprekingen: ‘Beter niet regeren, dan verkeerd regeren’

20-11-2017 09:03

“En nu, Frau Merkel?” vragen de media in Duitsland zich af. Het vertrek van de FDP (‘Freie Demokratische Partei’) uit de vier weken durende Jamaica-onderhandelingen (met CDU/CSU en de Groenen) zet bondskanselier Angela Merkel onder druk. Komen er nieuwe verkiezingen, een minderheidsregering of toch nog een grote coalitie? Christian Lindner (FDP) vannacht: ‘Het is niet gelukt een vertrouwensbasis of een gemeenschappelijk idee voor de modernisering van het land te vinden’. En: “Es ist besser, nicht zu regieren, als falsch zu regieren.”

‘Wij staan voor onze principes’

De Groenen voorman Michael Kellner der FDP verweet Lindner ‘onverantwoordelijk’ te zijn. “Dit was een slecht georganiseerd theater”. De FDP zou de onderhandelingen hebben afgebroken toen er beweging kwam vanuit de CSU voor klimaatbescherming en een ruimhartiger vluchtelingenbeleid. “Uiteindelijk, denk ik, komt het neer op nieuwe verkiezingen,” zei Kellner vannacht.

De verschillen tussen CDU, CSU en FDP zouden volgens Lindner “onoverbrugbaar” zijn. “We nemen niemand kwalijk dat hij voor zijn principes staat. Wij doen het echter ook.”

Ergste crisis voor Merkel in twaalf jaar

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) stort zich nu in de ergste crisis van haar twaalfjarige ambstermijn. Duitse media hebben zichtbaar moeite het nog voor haar op te nemen – iets wat tot de verkiezingen een vanzelfsprekendheid leek. Acht weken na de verkiezingen bevindt Duitsland zich in een onoverzichtelijke politieke situatie, aldus Der Spiegel en andere media.

Angela Merkel na het opstappen van Lindner: “Het is op zijn minst een dag van diepe bezinning, hoe het verder moet in Duitsland. Ik, als kanselier, wil alles doen zodat dit land ook door deze zware weken goed geleid wordt.” Partijvoorzitter van de CSU, Horst Seehofer voegde daaraan toe: ‘Ik betreur het einde van de verkennende gesprekken. Een overeenkomst was binnen handbereik.”