Binnenland

Openbaar Ministerie: Geen verband tussen politiegeweld en dood Mitch Henriquez

20-11-2017 12:54

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er geen verband tussen het politiegeweld en de dood van Mitch Henriquez. De twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie en mishandeling van Mitch Henriquez zijn volgens het Openbaar Ministerie wel schuldig aan eenvoudige mishandeling, maar er wordt geen straf geëist. De agenten zijn inmiddels genoeg gestraft, volgens de Officier van Justitie.

De politie heeft bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez onterecht een nekklem toegepast. Omdat de Arubaan zich niet gewelddadig tegen zijn aanhouding verzette, was de riskante nekklem buitenproportioneel. “Er was geen aanleiding om dit geweld toe te passen”, zei de officier van justitie maandag tijdens zijn requisitoir in de zaak tegen twee verdachte agenten.

Agent DH01 die de nekklem bij Henriquez toepaste heeft het risico miskend, aldus de aanklager. De officier van justitie is het ook absoluut niet met de verdachte agent eens dat de nekklem gebruikt mag worden bij elke aanhouding waarbij de verdachte verzet pleegt.

Ook het geweld van de andere verdachte agent was onrechtmatig. Groepscommandant DH02 had de arrestant niet in zijn gezicht mogen slaan en geen pepperspray mogen gebruiken, aldus de aanklager.

ANP/TPO