TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Meer dan 200 doden bij aanslag op moskee in Egypte

Terroristen in militaire uniformen lieten bommen ontploffen en schoten op gelovigen en ambulances 

Extremisten hebben vrijdag een bloedbad aangericht bij een moskee in het Egyptische Bir-al-Abed in de Sinaï. Staatspersbureau MENA maakte in eerste instantie melding van zeker 115 doden en 120 gewonden. Het dodental is volgens de staatstelevisie inmiddels gestegen naar 200.

‘Ze vuurden ook op de ambulances’

Volgens de veiligheidsdiensten lieten de terroristen verscheidene bommen ontploffen bij het gebedshuis en openden vervolgens het vuur op gelovigen die net naar buiten kwamen na het vrijdaggebed. Ooggetuigen vertelden volgens televisiezender Al Arabiya dat de aanvallers militaire uniformen droegen. Ze reden naar verluidt in vier terreinwagens naar de moskee.

Staatsmedia toonden beelden van bebloede slachtoffers en lichamen die waren bedekt met dekens. ”Ze schoten op mensen die de moskee verlieten”, zei een inwoner tegen Reuters. ”Ze vuurden ook op de ambulances.”

Drie dagen van nationale rouw

Gewapende omwonenden hebben nog geprobeerd de aanvallers te dwarsbomen. De extremisten sloegen uiteindelijk op de vlucht toen veiligheidstroepen arriveerden, zei een hoge functionaris binnen de veiligheidsdiensten.

De verantwoordelijkheid voor het bloedbad is nog niet opgeëist. In het gebied vecht het leger al enige tijd tegen militanten die banden hebben met Islamitische Staat. De veiligheidstroepen zijn vaak het doelwit van de aanslagen, maar ook christelijke kerken en pelgrims zijn de afgelopen tijd getroffen.

President Abdel Fattah al Sisi belegde direct na de aanslag een crisisbijeenkomst. Egypte heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

(ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.