Doneer aan TPO
 

Tbs’ers sneller straat op uit vrees voor boete van overheid, behandelaars Mesdag-kliniek luiden noodklok

Nog kortere behandelduur dreigt, sociaal experiment met onschuldige burgers als slachtoffer in volle gang

Door: Redactie, 10:09, 30 november 2017

Sommige behandelaars van de Groningse tbs-kliniek Van Mesdag ervaren de forse geldboetes van de overheid als zij patiënten niet tijdig met proefverlof sturen en niet binnen acht jaar uitbehandelen, als een onverantwoorde druk. Dat meldt de Volkskrant op basis van twee personeelsleden die anoniem willen blijven.

Tbs-klinieken hebben sinds vorig jaar een financiële prikkel om delinquenten met tbs sneller klaar te stomen voor hun terugkeer in de samenleving. De forensisch-psychiatrische sector wil de behandelduur graag verkorten, maar sommige medewerkers vrezen dat de behandeldruk onverantwoord is.

Tot 2010 nam de gemiddelde behandelduur in tbs-klinieken toe tot meer dan tien jaar. Het gevolg was dat steeds meer verdachten weigerden mee te werken aan persoonlijkheidsonderzoek, om zo het risico op tbs te omzeilen. Het boetesysteem moet de behandelduur van tbs’ers verkorten, zodat verdachten weer sneller gaan meewerken met persoonlijkheidsonderzoek.

Directeur behandelzaken bij Van Mesdag Harry Beintema ontkent dat de boetes zorgen voor een perverse prikkel om tbs’er eerder te ontslaan dan verantwoord is. “Wij vertalen de prikkels niet door naar individuele behandeltrajecten. Dat de interne druk groot zou zijn, herken ik niet”, zegt Beintema in de Volkskrant.

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid bestrijdt dat de boete pervers uitwerkt: “Verlof wordt alleen verleend als de behandeling en veiligheid dit toelaten en is alleen mogelijk na uitvoerige beoordeling.”

Anp

 


Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
Toon / Verberg Reacties