Doneer aan TPO
 

Een jaar later: Angela Merkel spreekt voor het eerst met slachtoffers Berlijnse kerstmarkt

Nabestaanden: 'De aanval was een tragisch gevolg van politieke laksheid - wij geloven dat u geen recht doet aan uw functie'

Door: Sietske Bergsma, 15:54, 04 december 2017

De familieleden van de slachtoffers van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn op 19 december 2016 hebben scherpe kritiek geuit op bondskanselier Angela Merkel. Ze schrijven in een persoonlijke brief, waarover in maandblad Der Spiegel werd bericht, dat de aanval, gepleegd door de 23-jarige Tunesiër Anis Amri die met een vrachtwagen 13 doden en 50 gewonden veroorzaakte, het gevolg was van ‘politieke onbekwaamheid’.

Amri reisde in 2015 naar Duitsland, nadat hij in Italië was veroordeeld voor brandstichting. In 2016 vroeg hij asiel aan in Kleef, wat werd afgewezen als “klaarblijkelijk ongegrond”. In Duitsland kreeg hij een zogenaamd Duldungs-document. Dit is een tijdelijk identiteitsbewijs dat verstrekt wordt aan asielzoekers die een uitreisbevel hebben. Vanaf 2015 verkeerde hij in salafistische kringen.

Praten over kritiek op de regering

Vanaf maart 2016 werd Amri geschaduwd door de politie op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, maar onderzoek werd later gestaakt.

Angela Merkel wil nu op 18 december de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in haar kanselarij ontvangen en ook ‘praten over hun kritiek op de regering’. Volgens regeringswoordvoerder Steffen Seibert lag die uitnodiging er al voor het publiceren van de brief. Seibert: ‘De brief is op veel punten ontroerend en ook een kritisch’. Tijdens de ontmoeting wil Merkel ‘luisteren en leren wat van overheidswege als ontoereikend en belastend is ervaren.’

Flagrante misstanden bij de veiligheidsdiensten

De slachtoffers klaagden verder over ‘flagrante misstanden’ bij de veiligheidsdiensten en dat de kanselier niet persoonlijk had meegeleefd. Ze ontvingen tot nu toe 1.628.000 euro uit een hulpfonds.

 


 

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties