TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Britse onderzoekers vinden ‘Russische fake news Twitter-accounts’: plaatsten in totaal 475 tweets

Conclusie onderzoekers: social media = terreurwapen op zich, want zorgt voor polarisering

Pak aan Poetin, ze hebben je door: maarliefst 47 (lol) ‘Russische fake Twitter-accounts’ zijn door Britse onderzoekers ontmaskerd als ‘nepnieuwsverspreiders’ die ‘hebben geprobeerd de Britse samenleving te verdelen tijdens terroristische aanslagen in Groot-Britannië‘.

Die samenleving zal inmiddels wel flink verdeeld zijn dan, want de ‘Russische fake accounts’ plaatsen gezamenlijk maarliefst 475 (lol) tweets. Voorwaar geen verwaarloosbaar aantal op die dagelijkse vele honderden miljoenen tweets. Geheel terecht dus dat het beslist onafhankelijke en immer objectieve The Guardian alle remmen los gooit met deze enorme scoop.

Want 475 tweets tijdens tenminste vier aanslagen in het Verenigd Koninkrijk (118 (lol) tweets per aanslag dus) dat is beslist geen kleine beïnvloeding. Ze werden namelijk ook veel geretweet, zo’n 153.000 keer, dus dan weet je het wel. (Disclaimer: Het voorgaande was ironie.)

Schuld van de boodschappers

Goed ook dat de onderzoekers er nogmaals bij vermelden zich erg veel zorgen te maken want “derden misbruiken social media om de schade die wordt aangericht door terreuraanslagen nog eens extra te versterken”.

Oftewel: schande die social media, er worden onwelgevallige feiten gepubliceerd en daardoor raken steeds meer mensen ook op de hoogte van die onwelgevallige feiten. Wat, uiteraard, de schuld van Rusland is. Dus beslist niet de schuld van extremistische moslims die aanslagen plegen.

Het gaat dus gewoon wéér om de boodschappers, de brengers van het nieuws, niet om het nieuws zelf. Van het Westelijk front nog altijd niks nieuws. Welk westelijk front?

Leest u vooral ook even mee hoe de ‘onderzoekers’ (die duidelijk zo objectief zijn als de neten en ab-so-luut niet biased) álle zeilen bijzetten om de angst voor ‘nepnieuws’ en ‘verdeling van de samenleving via social media’ zo groot mogelijk te maken:

 

“Na de aanslagen in 2017 werden platforms als Twitter en Facebook misbruikt om geruchten, nepnieuws en complottheorieën te verspreiden en om de impact en schade van de aanslagen zo groot mogelijk te maken en te versterken .

Terreur is fundamenteel bedoeld om angst aan te jagen en om publiek te polariseren. Als het zo is dat social media om dese reden als het ware ‘bewapend’ werden om deze terreureffecten zo groot mogelijk te laten zijn dan is het noodzakelijk om dit te zoveel mogelijk te kunnen beperken.

Het bewijs toont aan dat een ‘systematische strategische politieke communicatiecampagne’ gericht tegen Groot-Britannië is ontworpen om de schade van terroristische aanvallen zo groot mogelijk te maken.”

 

Kortom: het wordt de hoogste tijd voor een verbod op social media (iets met een vergunningensysteem bijvoorbeeld?) want nieuws publiceren over terroristische aanslagen is op zichzelf ook een soort van terreur. En nieuws publiceren over aanslagen doen eigenlijk alleen Russen, dat zouden gewone Britten nooit doen, heus.

De kans dat binnenkort ook de feitelijke verslaggeving over islamtische terreur uit de media verdwijnt is dus niet ondenkbaar. Ook dat is immers al tijden een diep gekoesterde wens van zowel politici, intellectuelen als nieuwsconsumenten zelf, ook in Nederland.

U dacht, hopelijk, toch niet dat het alleen bij het inperken van social media blijft? Het hele open internet waar iedereen zonder moderatie, desgewenst vrij van context of nuance, kan zeggen wat hij of zij wil, wordt al jaren als staatsvijand gezien. En dankzij ‘Russisch nepnieuws’, EU-wetgevingen die landelijke wetten overrulen en het verbieden van ‘extremisme en haat’ wordt deze staatsvijand nu effectief bestreden.

Uw vrijheid zal het enige slachtoffer zijn.

1984 is coming for your freedom. So fast, you won’t even notice it.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.