Buitenland

‘Kans op aanslagen in Hongarije klein want vrijwel geen immigranten met islamitische achtergrond’

18-12-2017 11:35

Pantserwagens van de Hongaarse antiterreureenheid TEK zijn zondag in colonne Boedapest binnengerold om de kerstmarkten in de hoofdstad te beschermen tegen aanslagen. De staatstelevisie toonde beelden van zwaarbewapende voertuigen die strategische posities innamen op het Vörösmarty-plein.

“Doel van de maatregel is een demonstratie van kracht, waardoor de bevolking een gevoel van veiligheid houdt in de huidige situatie”, verklaarde het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een tv-verslaggever meldde dat toeristen zichzelf fotografeerden voor het oorlogsmaterieel.

In Hongarije geldt het risico van terrorisme als zeer klein. Het land heeft vrijwel geen immigranten met een islamitische achtergrond en schermt zich af voor asielzoekers. De oppositie wijst de inzet van pantserwagens door premier Viktor Orbán aan de vooravond van Kerstmis af als onnodig en onzinnig. “Orbáns idioterie in volle pracht”, omschreef de kritische journalist János Széky de propagandastunt. “Geamuseerde toeristen maken selfies”.

Anp