TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Rotterdamse korpschef: ‘Meer doden door verwarde mensen dan door terreur’

Tsunami van 'incidenten' met verwarde personen overspoelt het gave land Nederland

Korpschef Frank Paauw van de Rotterdamse politie maakt zich grote zorgen over het aantal ernstige geweldsincidenten waarbij verwarde mensen zijn betrokken. “Verwarde mensen doden meer mensen dan terreur”, zei Paauw dinsdag tijdens een persconferentie over het afgelopen politiejaar.

In 2017 had de politie in Rotterdam te maken met ruim 8200 incidenten met verwarde personen, in 2016 lag dat nog op ruim 7000. Paauw wees op het aantal levensdelicten met verwarde mensen. “Neem krantenbezorger Anita van Dijk die in 2016 uit het niets is doodgestoken of de medewerkster van een ggz-instelling in Hellevoetsluis die door een cliënt is doodgestoken.”

Volgens Paauw heeft de stijging vooral te maken met bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg. “Er zijn minder bedden, mensen worden vaker buiten een kliniek behandeld en nemen het dan minder nauw met hun medicatie.” Paauw ziet vooralsnog geen ommekeer ontstaan.

Het Rotterdamse korps neemt het geweld door verwarde personen zo serieus dat het sinds dit jaar ook wordt meegenomen in het dreigingsbeeld dat het periodiek opstelt.

Op andere vlakken is de korpschef positiever. Zo daalt het aantal overvallen, straatroven en inbraken in Rotterdam gestaag. Mede door de inzet van een speciaal overvallenteam is de pakkans voor deze feiten boven de 50 procent, schetste Paauw.

Het aantal levensdelicten ligt nu op achttien. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Wel houdt Paauw nog een slag om de arm. Zorgmedewerker Rahiied A. wordt verdacht van drie insulinemoorden, maar hij wordt in verband gebracht met nog zeker vier verdachte sterfgevallen.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.