Binnenland

Politie Den Haag wil dat twee veroordeelde agenten op termijn weer in dienst treden

21-12-2017 16:27

De twee agenten die donderdag veroordeeld werden tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor de dood van Mitchel Henriquez moeten op termijn weer in dienst treden bij de politie Den Haag. “Zij zaten in een re-integratietraject en dat blijven ze. Daar heeft het vonnis van de rechter geen verandering in gebracht”, zo liet een woordvoerder weten.

Duo overweegt hoger beroep

De twee overwegen in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Als het vonnis standhoudt, betekent dit dat de agenten een strafblad hebben. De woordvoerder van de politie kon niet zeggen of zo’n eventueel strafblad een beletsel vormt om weer aan het werk te gaan als agent.

In 2016 bleek dat voormalig korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman, de vijf agenten die betrokken waren bij het incident met Henriquez in 2015 baangarantie had beloofd. Voormalig minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie noemde dergelijke toezeggingen ‘ongebruikelijk’.

‘Niemand heeft dit zo gewild’

In een reactie liet politiechef Paul van Musscher van de politie Den Haag donderdag weten dat de agenten zich niet aan de zogenoemde ambtsinstructie en overige regelgeving hebben gehouden die gaan over politiegeweld. “Daarom nam ik al een jaar terug disciplinaire maatregelen. De oplegging van deze maatregelen stond volledig los van de strafrechtelijke procedure”

Volgens hem is voor zowel nabestaanden als de betrokken agenten duidelijkheid gekomen in een zeer ingrijpende en heftige periode. “Ik begrijp dat deze uitspraak veel impact heeft op de familie, de vrienden en andere nabestaanden van Mitch Henriquez. Op geen enkele wijze is dit verlies en verdriet te compenseren.” Volgens hem hebben de 2,5 jaar durende procedure en de daaruit volgende uitspraak grote gevolgen gehad op de betrokken agenten.

“Het incident en de lange periode van onduidelijkheid en onzekerheid zijn ingrijpend geweest. De betrokken agenten hebben dat tijdens de zitting zelf al goed verwoord. Ik heb het al eerder gezegd: geen enkele agent gaat ’s morgens van huis met het idee dat een aanhouding een fatale afloop gaat hebben. Niemand heeft dit zo gewild.”

ANP