Buitenland

VIDEO – Aanval van antisemitisme in Berlijn tegen restauranthouder Yorai Feinberg

21-12-2017 18:24

‘Je bent in mijn land’, zegt een 60-jarige man, woonachtig in de ‘Kudamm-buurt’, in de Berlijnse wijk Charlottenburg. Ruim 5 minuten lang laat hij zijn Jodenhaat de vrije loop. De vriendin van de eigenaar van het Israëlische restaurant Feinberg in de wijk Schönenberg filmde het voorval. Eigenaar Yorai Feinberg vertelt aan Bild dat het ‘alledaagse’ aanvaringen en bedreigingen zijn in Berlijn.

‘Scheißjuden, ihr müsst in die Gaskammer,’ begint de man volgens Feinberg. Hij vraagt hem te vertrekken. Dan filmt de vriendin de rest. Hij verwijt Feinberg de onderdrukking van de Palestijnen. ‘Dit is mijn bodem, mijn land.’ Dan wenkt Feinberg een politiewagen, die de 60-jarige man aanhoudt. ‘Geen onbekende voor de politie, maar niet voor dergelijke misdaden’, zei een politiewoordvoerder donderdag.

Politici naar het restaurant

Feinberg, eerder balletdanser, komt uit een Poolse rabijn-familie. Alleen zijn vader overleefde als vierjarige de Holocaust.

Tegen Bild: ‘De man was zeer agressief. Ik wilde niet naar zijn niveau afdalen.’

De ambassadeur van Israël, Jeremy Issacharoff, en andere politici kwamen donderdag naar het restaurant. Issacharoff: “Ik kon niet geloven dat zoiets wordt gezegd in de straten van Berlijn.” Hij eiste ook een duidelijke houding. “Het is belangrijk om onmiddellijk te handelen in het licht van dergelijke incidenten en zero-tolerance te tonen.”