TPOok!

 
Achtergrond

Duitse staatsmedia stil rondom moord Afghaanse vluchteling op 15-jarig meisje

ARD: 'Wij berichten niet over daden in relationele sfeer, ging om jongeren die bijzondere bescherming genieten'

Tags: ,

Donderdagavond liet de Duitse zender ARD een officiële verklaring uitgaan. Over waarom ze geen nieuws brachten over de afgelopen woensdag in Kandel (Rheinland-Pfalz) met een keukenmes doodgestoken 15-jarig meisje in drogisterij ‘DM’. De dader was een ‘Afghaanse niet-begeleide vluchteling van dezelfde leeftijd,’ aldus de politie. Haar ex-vriend, die in september 2017 naar Duitsland zou zijn gekomen. Nog afgezien van de vele vragen over de werkelijke leeftijd van de jongen, veroorzaakte de daad bij veel mensen in heel Duitsland afgrijzen.

De vertrouwde reflex: waarschuwen voor vreemdelingenhaat

Mensen moesten het nieuws en de achtergronden vernemen via de media op internet. Reguliere media, een aantal uitgezonderd, waren stil over de gruweldaad. Of ze schreven over de SPD-burgemeester van Kandel die – in de inmiddels vertrouwde reflex – vooral waarschuwde voor ‘vreemdelingenhaat’ omdat hij boze, bezorgde e-mails had ontvangen van inwoners van Kandel. De zorgen zijn echter helder: mensen willen gewoon niet meer dat er rondom vluchtelingenkwesties zaken verzwegen of verdraaid worden.

In de sociale netwerken werd de ARD ervan beschuldigd opzettelijk iets verbergen. In hun verdediging schreven de journaalmakers donderdag een verklaring waarom ze ‘zo aarzelend’ waren geweest:

“Het was ten slotte een daad in de relationele sfeer. Zo verschrikkelijk als het is geweest, vooral voor ouders, familieleden en kennissen – Tagesschau (van de ARD, red.) en tagesschau.de rapporteren meestal niet over feiten in de relatiesfeer. Vooral omdat het gaat om jonge mensen die speciale bescherming genieten.”

“De politie staat daarbij nog steeds aan het begin van hun onderzoek en het motief is nog steeds onduidelijk. Ondertussen zijn er nieuwe details. We zullen dit geval verder onderzoeken, echter met de journalistieke knowhow die noodzakelijk is.”

Deze boodschap van ‘verder onderzoeken’ lijkt te laat te komen, er is intussen veel wantrouwen ten opzichte van de nieuwsmakers bij de ARD. Hoewel sommigen begrip hebben voor deze uitleg met woorden als: “Dank u dat u gevoelig bent voor dit onderwerp en niet onnodig aandacht trekt ten koste van alle betrokkenen, vooral de ouders van het slachtoffer”, overheersen teleurstelling en verontwaardiging bij de meeste lezers en kijkers.

“Ongelofelijke, schamen jullie je niet, zulke onzin als reden te noemen? Dit raakt aan jullie geloofwaardigheid, elke dag een stukje meer!”

“Hoe zou u een dergelijk geval beschrijven als de dader een Duitser was en het slachtoffer een vluchteling was?”

Herinneringen aan moord op studente Marie uit Freiburg komen boven

Helmut Rudolf Kowanz reageert: ‘Speciale bescherming van een tiener? Doodslag is moord, ongeacht wie het heeft gepleegd. Is het eigenlijk wel zeker dat de “adolescent” 15 jaar oud is? Herinneringen aan de omstandigheden rond de moord op de medische studente Maria uit Freiburg komen naar boven.’ En Thomas Gärtner schrijft:

“Geachte ARD-medewerkers, dit is slechts een van de vele gevallen waarin u wordt beschuldigd van een politiek gemotiveerde rapportage. Een half uur geleden beëindigde ik een telefoongesprek met een goede vriend, waarin we ontdekten dat we steeds kritischer zijn over ARD-nieuws. Sinds enkele jaren berichten jullie niet langer objectief; in plaats daarvan zijn jullie de weg ingeslagen naar educatieve, manipulatieve en overheidsvriendelijke publicaties. Waarom is dat? Te veel onervaren redacteuren? Een veranderd beroep? Hoe dan ook, jullie en vele anderen hebben verloren. Met vriendelijke groeten … “

 

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.