TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

In anderhalf jaar tijd ruim 8000 autobranden in Nederland – Utrecht: 60 procent brandstichting

Kosten voor brandweer en verzekeraars: ruim 83 miljoen euro

Dit is een repost van 15 november 2017.

Nederland heeft te kampen met een serieus autobrandenprobleem. In heel 2016 en het eerste halfjaar van 2017 zijn er meer dan achtduizend autobranden geweest. In meer dan veertig procent daarvan heeft de politie een vermoeden van brandstichting. Uitgaande van een schatting van 40% brandstichtingen zijn dat 3200 in brand gestoken auto’s in anderhalf jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers die ThePostOnline via een WOB heeft opgevraagd bij alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland en bij de Nationale Politie.

In 2016 was er landelijk sprake van 5484 autobranden, in de eerste helft van 2017 2623. Kosten voor brandweer en verzekeraars in anderhalf jaar tijd: ruim 83 miljoen euro.

In de provincie Utrecht blijkt in 2016 60 procent van de autobranden vermoedelijk aangestoken te zijn. In de eerste helft van 2017 voert Noord-Brabant de lijst aan met 56 procent vermoedelijke moedwillige brandstichtingen.

Friesland

Ook in Noord-Holland, Zeeland en Utrecht is er in 2017 bij meer dan de helft van alle autobranden een vermoeden van brandstichting.

In Friesland vinden de minste autobranden plaats. In die provincie waren 170 autobranden in 2016, en was in 15 procent daarvan een vermoeden van brandstichting. Een jaar later was het aantal autobranden met een vermoeden van brandstichting in Friesland bijna verdubbeld, naar 28.

VNG houdt geen cijfers bij

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat in een reactie weten:

 

“De VNG houdt niet systematisch cijfers bij van autobranden. We zijn er mee bekend, soms zorgt een reeks autobranden in een gemeente voor veel maatschappelijke onrust en elke autobrand is er natuurlijk een te veel, maar we kunnen geen algemene uitspraak doen. Dat komt omdat er een grote variatie is in autobranden en de situatie verschilt per regio en per jaar. In sommige gemeenten is vooral rond de jaarwisseling sprake van autobranden, in andere is er een relatie met vandalisme/overlastgevende jongeren,  ergens anders kan er sprake zijn van een pyromaan. Soms komen ze tijdelijk voor, soms is er meerdere jaren sprake van een probleem.”

 

De Nationale Politie kon nog geen commentaar leveren.

 

Over de totstandkoming van dit artikel:

We hebben gebruik gemaakt van via een WOB verkregen cijfers van de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s. Deze regio’s baseren hun cijfers op de gegevens van de brandweer, dus het aantal keren dat de brandweer moet uitrukken voor autobranden.

De Nationale Politie heeft de cijfers geleverd voor het aantal gevallen van (verdenking van) brandstichting.

Het percentage 40% brandstichting is een gemiddelde van alle door de politie geleverde bekende gevallen van (verdenking van) brandstichting in alle 25 veiligheidsregio’s.

 

Lees ook:

Infographic:  Autobranden in uw provincie.

Autobranden grote kostenpost voor verzekeraars en brandweer, Volkswagen meest vernielde auto.

 

Update: het aantal autobranden per 100.000 inwoners (gemiddeld):

 

 

Klik op uw regio voor meer info:

 

 

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.