TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Iran blokkeert Instagram en Telegram ‘om orde te bewaren’

Betogers tegen regime gebruiken social media voor communicatie

Iran blokkeert een aantal sociale media en apps om de vele betogingen in het land te stoppen. De staatstelevisie heeft zondag gemeld dat Instagram en de boodschappen-app Telegram zijn geblokkeerd om de orde te bewaren en de veiligheid van de bevolking te verzekeren.

Die media worden onder meer gebruikt door betogers die willen communiceren. Sinds donderdag gaan in verscheidene plaatsen in het land mensen de straat op, vooral om te protesteren tegen de regering. Die wordt gedomineerd door behoudende sjiitische geestelijken. Een hoge politiefunctionaris zei tegen persbureau ILNA dat zaterdag ongeveer tweehonderd betogers zijn opgepakt in hoofdstad Teheran.

Aanleiding voor de protesten vormen prijsstijgingen, corruptieverdenkingen en het uitblijven van economische vooruitgang die de huidige president Hassan Rohani in het vooruitzicht heeft gesteld. De Amerikaanse president Donald Trump merkte via Twitter op dat de Iraniërs “eindelijk door lijken te krijgen hoe hun geld en welvaart worden gestolen en verspild aan terrorisme”.

Donald Trump

Trump zei ook dat de VS scherp in de gaten zullen houden of rond de ,,grote demonstraties” sprake is van mensenrechtenschendingen. Hij kreeg een tik op de vingers van de Iraanse president. Rohani zei volgens persbureau IRNA in een toespraak het voor ‘deze man in Amerika’ die ‘tot zijn kern tegen de Iraanse natie is’ niet gepast is plots mee te leven met het Iraanse volk.

Rohani zei ook dat Iraniërs het recht hebben om te betogen, maar benadrukte dat protesten wel vreedzaam moeten verlopen. “Er is een verschil tussen kritiek uiten het plegen van geweld en het beschadigen van openbare eigendommen.”

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.