TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Tsunami autobranden blijft Nederland ongehinderd overspoelen

Autobranden in onder andere Amsterdam, Zaandam, Purmerend, Herwijnen, Tilburg en Veen

In diverse steden en dorpen zijn in de nacht van zaterdag op zondag auto’s in vlammen opgegaan. In Utrecht moest de brandweer ‘s nachts zeker vier keer uitrukken voor autobranden. Rond de jaarwisseling is het aantal autobranden in de stad vaker hoger dan normaal, maar dit jaar gaat het om relatief hoge aantallen.

Een precies getal kan de brandweer nog niet geven. De reeks autobranden begon rond de kerst. Inmiddels zijn tientallen auto’s, maar ook bestelbusjes en enkele scooters in de as gelegd. RTV Utrecht kwam bij een telling aan het begin van de zaterdagavond op twintig. Daarna kwamen er nog een stuk of tien bij. De politie onderzoekt de vele voertuigbranden, maar heeft nog niemand aangehouden. Uit de onderzoeken moet ook nog blijken waar opzet in het spel was en waar niet.

Ook op andere plaatsen brandden afgelopen nacht auto’s uit. Regionale media en de politie meldden onder meer autobranden in Amsterdam, Zaandam, Purmerend, Herwijnen, Tilburg, en het Brabantse dorp Veen. In die laatste plaats is het aansteken van autowrakken traditie geworden onder jongeren, tot ergernis van de autoriteiten. Iemand heeft zaterdag de plaatsnaambordjes van het dorp veranderd. Onder Veen staat nu ‘Vrije staat Sicilië’.

In Rotterdam-Zuid brandde onder verdachte omstandigheden een auto uit aan de Zolaweg.

Uit cijfers van TPO bleek eerder al dat het aantal autobranden dit jaar waarschijnlijk hoger zal uitvallen dan vorig jaar. In de eerste drie kwartalen waren er 2802, iets meer dan in dezelfde periode in 2016 en het hoogste aantal in vijf jaar.

In Noord-Brabant waren volgens de verzekeringsstatistieken de meeste autobranden. Overigens is brandstichting lang niet altijd de oorzaak. Technische gebreken kunnen ook tot brand leiden.

Anp/TPO

 

Lees ook: In anderhalf jaar tijd ruim 8000 autobranden in Nederland – Utrecht: 60 procent brandstichting.

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.