TPOok!

 
Buitenland

Meer doden bij protesten tegen Iraans regime, honderden actievoerders opgepakt

Staatstelevisie meldt 10 slachtoffers

De betogingen in Iran hebben volgens het Iraanse persbureau ILNA opnieuw levens geëist. INLA meldde maandag op gezag van een parlementslid dat bij protesten in de zuidwestelijke stad Izeh twee doden zijn gevallen. De staatstelevisie van het land meldde zelfs al tien doden.

Volgens het parlementslid Hedayatollah Khademi vielen de twee doden zondag in de stad Izeh. Ook zouden er enkele gewonden zijn gevallen. Khademi zei dat was geschoten. “Maar ik weet niet of betogers dat hebben gedaan of de politie”, aldus het parlementslid.

Corruptieverdenkingen

In het weekend meldden de autoriteiten al dat tijdens protesten twee doden waren gevallen in de plaats Dorud, circa 350 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Teheran. De adjunct-gouverneur van de provincie Loreastan claimt dat er mogelijk ‘buitenlandse agenten of jihadisten’ betrokken bij de gewelddadigheden die twee levens eisten. Iraanse staatsmedia houden het er op dat veiligheidstroepen in actie kwamen toen “gewapende betogers politiebureaus en militaire bases probeerden over te nemen”.

Sinds donderdag gaan mensen in heel Iran in grote getale de straat op, vooral om te protesteren tegen de regering. Die wordt gedomineerd door behoudende sjiitische geestelijken. Aanleiding voor de protesten vormen onder meer corruptieverdenkingen en het uitblijven van economische vooruitgang.

President Hassan Rohani had in een televisietoespraak gezegd dat de regering niet accepteert dat mensen eigendommen van anderen kapotmaken, onrust veroorzaken of de orde verstoren. Toch zijn zondagavond in meerdere steden weer duizenden mensen de straat op gegaan. In de hoofdstad Teheran gebruikten de ordetroepen traangas en waterkanonnen tegen de betogers. De afgelopen dagen zou de politie honderden actievoerders hebben opgepakt.

(TPO/ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.