TPOok!

 
Buitenland

Fransen zetten en masse aluhoedje op

Acht op de tien Fransen zeggen in tenminste één complottheorie te geloven

De CIA was verantwoordelijk voor de moord op John F. Kennedy. De Britse inlichtingendienst MI6 vermoordde prinses Diana. De aarde is plat. De Amerikanen zijn nooit op de maan geweest. Complottheorieën te over en in Frankrijk geloven ze er heilig in. Maar liefst acht op de tien Fransen zeggen in tenminste één zo’n theorie te geloven, blijkt uit een onderzoek waarover de Franse media maandag publiceren.

Jongeren geloven meest in complottheorieën

Het ministerie van Volksgezondheid spant samen met de farmaceutische industrie om te verbergen dat vaccins schadelijk kunnen zijn, gelooft 55 procent van de Fransen. De betrokkenheid van de CIA bij de moord op de Amerikaanse president in 1963 vindt 54 procent geloofwaardig.

Een derde denkt dat het aidsvirus is gemaakt in laboratoria en is getest op de Afrikaanse bevolking voordat het een epidemie werd. Een vergelijkbare hoeveelheid is ervan overtuigd dat terreurbewegingen al-Qaeda en Islamitische Staat in werkelijkheid onder het gezag van geheime diensten in het Midden-Oosten staan.

Jongeren zijn meer geneigd in complottheorieën te geloven dan ouderen, blijkt ook uit het onderzoek van Ifop. Volgens de Franse organisatie Conspiracy Watch is de samenleving ”tot een verontrustende mate doordrongen” van dergelijke ideeën.

(ANP)

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.