TPOok!

 
Achtergrond

VIDEO – Schaamteloze promotie islamitische kindhuwelijken met Duitse meisjes op kinderzender KiKA

Staatszender liegt over leeftijd bruidegom maar 'KiKA bevordert de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van jonge kijkers'

Malvina, een 16-jarig Duits meisje vertelt op staatszender ARD/ZDF – het speciale kinderkanaal KiKA, gericht op kinderen en adolescenten – over Diaa, haar Syrische liefde uit Aleppo: ‘Ik mag van hem geen korte kleding dragen’. Hij: ‘Ik kan het niet accepteren als mijn vrouw er zo uitziet.’ En: ik ga zo snel mogelijk met haar trouwen, dan is ze van mij’.

Maandag kwam naar buiten dat KiKA loog dat hij 17 jaar oud was in deze korte documentaire en rectificeerde dat hij ’19 jaar oud is‘. Ook dat lijkt ongeloofwaardig.

De missie van de zender: “KiKA is zich bewust van hun verantwoordelijkheid en bevordert de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van jonge kijkers.” Het kanaal staat voor tolerantie en vriendschap en het bevorderen van sociale vaardigheden. In het kader hiervan zonden ze de reeks “Schau in meine Welt!” uit. Deze uitzending, ‘Malvina, Diaa en Love’ wordt beschreven als volgt:

“Soms, als hij ‘s avonds in bed ligt, belt hij het nummer van Malvina. Dan vertelt Diaa zijn vriendin Malvina een verhaal. Het is het verhaal van een jongen uit Syrië die gek is op een prinses. Al 17 maanden zijn Malvina en Diaa nu een koppel. Maar soms is het niet zo gemakkelijk wanneer een Duits meisje en een Arabische jongen verliefd worden.”

De Syriër kwam in 2015 als vluchteling naar Duitsland en woont in een accommodatie in Fulda. Daar ontmoette hij Malvina, die daar asielzoekers helpt om Duits te leren in haar vrije tijd. Diaa’s vader volgde hem later, maar woont in een ander vluchtelingenkamp. “Het is een liefdesverhaal waarin veel culturele verschillen moeten worden gecompenseerd.”

Korte kleding te moeilijk voor Arabische mannen

Tot zover de beschrijving van KiKA. Wat we zien is een echt helemáál niet problematisch gevalletje kindhuwelijk, of op zijn minst een ongelijkwaardige relatie waar Malvina als prinses denkt in te stappen. Haar moeder vindt hem net ‘haar zoon’. Waar hebben we dat eerder gehoord?! Andere jongens knuffelen? Mag niet!

Malvina: “Ik heb het probleem met hem dat ik vaak in een richting wordt geleid waar ik niet graag zou willen komen. Het betekent bijvoorbeeld dat ik of ik geen korte dingen kan dragen, alleen lange dingen, dat wil zeggen, kleding mag alleen over de knie gaan en dat is het – niet korter.”

Diaa: “Ik kan niet accepteren dat mijn vrouw er zo uitziet. Dat is te moeilijk voor mij, of voor Arabische mannen in het algemeen.” Dat Malvina eerst aangaf geen hoofddoek te willen “irriteerde” hem. Ook varkensvlees mag ze niet meer eten.

‘Als ik toegeef dan is alles weer goed’

Bezorgdheid van haar beste vriend Pascal, die vindt dat de Syriër te veel ingrijpt in haar privéleven, legt ze naast zich neer. Waarom werkt de relatie toch vraagt KiKA? Malvina: “Uiteindelijk geeft een van ons toe – dat is meestal ik – en dan is alles weer goed.” Je moet er niet aan denken dat er anderen meisjes zitten te kijken.

De liefde voor Diaa is ‘belangrijker voor haar dan een korte broek of korte rokjes’, verder is ze enthousiast over de kinderzender.

Moeder nam vluchteling in huis

De Syriër legt uit: “Ik wil zo snel mogelijk met haar trouwen, dan hoort zij gewoon bij mij en ik bij haar.” Hij groeide op in een Arabisch-islamitische cultuur. “Ik geloof in mijn cultuur en mijn religie.” Dit geldt ook als hij nu in Duitsland is.

#Pray for Malvina dus.

Wat de tv-zender verder niet onthult: de moeder van Malvina, Katja, nam in 2015 twee vluchtelingen in huis. Een van hen is Diaa. Bovendien meldde de lokale krant van Fulda, een jaar voor de de KiKA-uitzending, dat de Syriërs 18-jarigen waren. Een jaar later is hij op het kinderkanaal ineens zeventien.

Deze discrepantie tussen de gegeven leeftijd en het uiterlijk van de Syriër genereert nu nog meer ongenoegen bij veel kijkers. Voor velen zit de moord op de 15-jarige Mia in Kandel vorige maand nog vers in het geheugen. Die dader zou 15 jaar zijn geweest.

Herinneringen aan moorden Kandel en Freiburg

De zaak van Kandel zorgde ervoor dat het debat over verplichte leeftijdscontroles opnieuw oplaaide. Ook bij de moord op Maria L. in Freiburg werd de vermeende dader uit Afghanistan als minderjarige aangemerkt, hoewel hij volgens rapporten van de rechtbank ongeveer tien jaar ouder was en volgens zijn vader zelfs 32 was. Ook Duitse staatsmedia doen dus actief mee aan het naar beneden bijstellen van de leeftijd van vluchtelingen, blijkt nu weer.

Reacties op YouTube waren o.a.: ‘Die ouders moeten zich schamen’, ‘En ik betaal hier aan mee? Ik lach me rot!’ en ‘Dat is ziek, echt ziek om op een kinderkanaal uit te zenden’.

 

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.