TPOok!

 
Achtergrond

Vicevoorzitter FDP Wolfgang Kubicki eist aftreden Duitse Justitieminister om censuurwet: ‘Maas heeft gefaald’

'Rechterlijke macht mag niet worden geprivatiseerd'

‘Freie Demokratische Partei’ (FDP) -vicevoorzitter Wolfgang Kubicki heeft het ontslag van demissionair minister van Justitie Heiko Maas (SPD) geëist. ‘De heer Maas heeft gefaald als minister van Justitie,’ zei Kubicki tegen de Passauer Neue Presse.

‘Als kerntaken niet langer worden vervuld door de staat, maar door bedrijven, dan is dat een teken van onvermogen. De rechterlijke macht mag niet gedeeltelijk worden geprivatiseerd,’ aldus de FDP-politicus. ‘De minister van Justitie heeft met zijn ‘Netzwerkdurchsetzungsgesetz’ (NetzDG) de rechtsstaat opgegeven en is gecapituleerd. Degenen die hun eigen wetshandhavingsinstanties niet langer vertrouwen om de problemen op te lossen, moeten hun functie opgeven.’ De NetzDG is een censuurwet die sinds 1 januari in werking is getreden en social media-bedrijven verplicht op straffe van hoge boetes om ‘strafbare inhoud’ – volgens Maas: ‘haatcriminaliteit’ – te verwijderen. In de praktijk worden tal van politici, journalisten en gewone burgers beperkt door de wet in hun vrijheid van meningsuiting.

Taak van de aanklager

De FDP is voorstander van een herziening van de wet. Dit zou wetshandhavingsinstanties in staat moeten stellen om haat, beledigingen en laster op het net beter te bestraffen. ‘Wanneer Facebook, Twitter en Co. zelf rechters worden en beslissingen nemen, hebben we een groot probleem. Dat is de taak van de aanklager,’ waarschuwde Kubicki.

Kubicki staat niet alleen. CSU-politicus en Bondsdag vice-president Hans-Peter Friedrich (CSU) wil als het moet instemmen met een wetsvoorstel van de AFD, om de door de SPD, CDU en CSU in het afgelopen jaar aangenomen wet weer af ​​te schaffen. ‘Ik was er vanaf het begin tegen en zal er alles aan doen om deze wet te vernietigen. Als er geen andere redelijke mogelijkheid is, dan heb ik geen andere keuze dan te stemmen met de AFD.’

‘Nog een half jaar, dan wordt de wet begraven’

Vanuit de SPD en de CDU van Angela Merkel zijn er geen initiatieven om de (sinds de inwerkingtreding) hevig bekritiseerde wet af te schaffen. Naast het wetsvoorstel van AfD, die het NetzG volledig willen afschaffen, liggen er nog twee herzieningsconcepten van ‘die Linke’ en de FDP.

De een aantal jaar geleden in diskrediet geraakte SPD-polticus Thillo Sarrazin, die eerder op twitter door Heiko Maas een ‘idioot’ werd genoemd, geeft de ‘NetzDG’ nog een half jaar: ‘Dan wordt hij begraven.’

Onderzoek naar wat er verwijderd wordt

Gezien de brede kritiek op de wet heeft de de federale regering deze week aangekondigd een onderzoek te doen. ‘Er moet zeer nauwkeurig worden beoordeeld hoe de wet van invloed is en wat de ervaringen zijn,’ aldus regeringswoordvoerder Steffen Seibert maandag. Indien nodig worden er dan conclusies getrokken.

Volgens het ministerie van Justitie moeten exploitanten van sociale netwerken vóór april/mei hun rapporten indienen, waaruit blijkt wat, op grond waarvan van social media verwijderd wordt. Seibert benadrukte dat de grondwettelijk beschermde vrijheid van meningsuiting ‘het hoogste goed is’.

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.