TPOok!

 
Achtergrond

Duits onderzoek: Eén op drie Duitse moslimscholieren kan zich ‘goed voorstellen voor Islam te vechten en sterven’

Radicale Islam groeit door in het onderwijs: 'Enorme toename in geweldbereidheid en symphatie voor aanslagen'

Een onderzoek van het criminologisch onderzoeksinstituut in Niedersachsen (KFN) naar de oorzaken van geweld onder migranten heeft geleid tot de aankondiging van het Ministerie van Cultuur dat het onderzoek ‘intensief bestudeerd zal worden’ en dat ‘preventiewerk een hoge prioriteit’ krijgt.

Leider van het onderzoek, criminoloog Christian Pfeiffer, doet als sinds 1998 onderzoek naar de relatie tussen immigratie en geweld en publiceert nu voor het eerst resultaten van een studenten enquête die in 2015 is uitgevoerd onder islamitische jongeren in de Duitse deelstaat Niedersachsen. Sprake is van een ‘enorme toename’ in de bereidheid geweld te gebruiken uit naam van Islam.

Sharia-wetgeving beter dan de Duitse wet

Uit de analyse blijkt dat een op de drie (29,9 procent) van de islamitische leerlingen (vanaf brugklas leeftijd) zich ‘goed kan voorstellen dat ze voor de islam vechten en hun leven riskeren’. Met de verklaring dat de ‘islamitische sharia-wetgeving veel beter is dan de Duitse wetten in het bestraffen van overspel en homoseksualiteit’ is 27,4 procent het eens.

Het stichten van een Islamitische Staat door middel van oorlog vind 8 procent ‘terecht’. Van de helft daarvan mag dat ook bereikt worden ‘door middel van terroristische aanslagen’.

Iets hogere percentages bij jongens

Een vijfde van de jongeren is het eens met de stelling dat moslims over de hele wereld onderdrukt worden. Aan de andere kant, vinden ze, moeten ze zichzelf met geweld verdedigen (19,8 procent). Iets minder dan 20 procent vindt dat men ‘vijanden van de Islam’ met alle strengheid moet aanpakken. De percentages lagen iets hoger bij jongens dan bij meisjes, maar de verschillen waren niet significant.

Het is algemeen bekend dat het lastig is om extremistische opvattingen te meten. Veel scholieren zullen extreme opvattingen liever voor zichzelf houden of andersom: radicale antwoorden geven omdat ze zich geprovoceerd voelen.

Niet bagatelliseren

Thomas Bliesener, directeur van het onderzoeksinstituut zegt daarover tegen Die Welt dat ‘een soortgelijke tendens tot overdrijving duidelijk was in vergelijkbare onderzoeksresultaten. De resultaten moeten dus niet worden overdreven, maar ook niet gebagatelliseerd’.

 

 

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.