TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Moordenaar Anne Faber naar Pieter Baan Centrum

Rechtszaak in juni

Michael P. heeft bekend dat hij op 29 september vorig jaar Anne Faber heeft ontvoerd, verkracht en vermoord. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Utrecht, waar een zogeheten pro-formazitting, dus niet-inhoudelijke zitting, over deze zaak was. Faber verdween die dag na een fietstocht, haar lichaam werd twee weken later gevonden. P. wordt volgende week voor observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Die observatie zal ruim een maand duren.

Uitgebreide, bekennende verklaring

Na zijn arrestatie heeft P. twee dagen gezwegen, maar daarna heeft hij volgens zijn advocaat een ‘uitgebreide, bekennende’ verklaring afgelegd. Op basis van zijn aanwijzingen, werd het lichaam van de vrouw gevonden.

De 27-jarige verdachte uit Zeewolde was woensdag zelf niet aanwezig in de rechtbank. Verscheidene vrienden en familieleden van Faber wel. Een aantal van hen volgde de zitting vanuit een andere zaal. “De familie en vrienden vragen om rust. Dit is heel zwaar voor hen”, aldus de officier van justitie.

Het lichaam van de 25-jarige Faber werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in Zeewolde gevonden. P. zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor verschillende zeden- en geweldsdelicten in 2010.

Hij kwam in beeld nadat zijn DNA op de jas van Faber was aangetroffen. Die jas was gevonden tijdens een door familie en vrienden van Faber georganiseerde zoektocht in de omgeving waar ze verdween. Ook zijn bloedsporen van de studente gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had. P. zat op dat moment in een kliniek in Den Dolder voor zeden- en geweldsdelicten. Hij was bijna aan het einde van zijn straf en mocht onder voorwaarden naar buiten.

De volgende zittingsdag is gepland op 23 maart. Het gaat dan weer om een niet-inhoudelijke zitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 11 en 12 juni.

‘Zijn liefde is hem op gruwelijke wijze ontnomen’

De vriend van de vorig jaar vermoorde Anne Faber is woensdag niet aanwezig bij de eerste, niet-inhoudelijke, zitting in de rechtbank waar haar vermoedelijke moordenaar terechtstaat. De man, die anoniem wil blijven, kan het niet aan en wil ook niet inhoudelijk op de zaak ingaan, laat zijn advocaat Sébas Diekstra weten.

“De liefde van zijn leven is mijn cliënt op de meest gruwelijke wijze ontnomen. Hij moet nu leren leven met die bizarre werkelijkheid. Het strafproces maakt onmiskenbaar deel uit van die werkelijkheid. Samen met instanties zoals Slachtofferhulp zullen wij hem hierin zo goed als mogelijk bijstaan”, aldus de advocaat.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.