TPOok!

 
Achtergrond

Duitse Constitutioneel Hof vernietigt vrijspraak voor Sharia-politie: ‘nieuw onderzoek nodig naar agressieve werkwijze zelfverklaarde religieuze politie’

Overwinning: Shariapatrouilles niet langer zonder meer toegestaan op grond van religieuze, traditionele praktijk

Tags: ,

Het Duitse Constitutioneel Hof, het Bundesgerichtshof (BGH) in Karlsruhe, is de hoogste rechterlijke macht in Duitsland en heeft donderdag de vrijspraken vernietigd tegen zeven leden van de zogenaamde Sharia-politie uit Wuppertal en de zaak terugverwezen naar de locale rechter voor een nieuw proces.

Anders dan hun collega’s, betwijfelen de rechters in Karlsruhe of de beschuldigden feitelijk het verbod op uniformen niet hebben overtreden. Het is “verboden om uniformen, uniformen of soortgelijke kledingstukken in het openbaar of in een vergadering te dragen als uitdrukking van een gemeenschappelijke politieke houding.”

Met het oranje vest op shariapatrouille

In september 2014 hadden de mannen een nachttocht gemaakt in Wuppertal-Elberfeld, ze droegen daarbij een oranje veiligheidsvest – soms met de inscriptie “Sharia Police”. Daarbij verwezen ze volgens het hof naar een islamitische interpretatie van de wet die verwijst naar de Koran en de traditionele praktijk van het leven van de profeet Mohammed. Op basis hiervan wilde de zelfverklaarde Sharia-politie jonge moslims aanspreken en hen beletten gokhallen in te gaan, restaurants of bordelen te bezoeken en alcohol te drinken.

De vermeende initiatiefnemer van de actie is de islamitische prediker Sven Lau, die eerder door het hoger gerechtshof in Düsseldorf in een andere zaak werd veroordeeld voor betrokkenheid bij een buitenlandse terroristische organisatie en tot een gevangenisstraf van vijf en een half jaar.

Regionale rechtbank Wuppertal moet opnieuw beslissen

De juridische behandeling van de zaak was tot nu toe uitsluitend gericht op de veiligheidsvesten met de tekst ‘Sharia Police’, die de mannen (25 tot 34 jaar; zie foto) droegen.

De rechters hebben nu ook gesproken over een ‘onrechtmatige overweging’ door de rechtbank van Wuppertal, waarin nu een andere strafrechter opnieuw moet kijken naar de zaak. Nieuwe rechters zouden nu moeten onderzoeken of het optreden van de zelfverklaarde religieuze politie agressief was en vooral of de feitelijke doelgroep – jonge moslims – geïntimideerd zijn.  Dit is nog niet onderzocht volgens de BGH.

Sharia-politie niet zonder meer toegestaan

Vraag is uiteraard in hoeverre deze jonge moslims bereid of in staat zijn om intimidatie toe te geven in een volgend inhoudelijk proces. Duidelijk is nu wel geworden dat het optreden van een ‘Sharia-politie’ niet zonder meer is toegestaan in Duitsland.

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.