TPOok!

 
Buitenland

Akkoord na marathongesprekken Duitsland – ‘Nieuwe regering duurt zeker nog tot maart’

CDU/CSU akkoord, SPD moet nog een hoop obstakels overwinnen en achterban overtuigen

Tags: , , ,

De leiders van de Duitse christendemocraten en sociaaldemocraten willen formeel gaan onderhandelen over het vormen van een nieuwe coalitie. Dat is de uitkomst van marathongesprekken die meer dan 24 uur duurden. Daarmee is een nieuwe Grote Coalitie (GroKo) met CDU/CSU en SPD een stapje dichterbij gekomen.

Er ligt nu alleen een principeakkoord en er komt op zondag 21 januari een ledencongres van de SPD waar leden hun goedkeuring moeten geven aan de partijtop of zij met dit concept verder mogen onderhandelen. De eerste, belangrijkste uitgelekte plannen zijn een bovengrens voor vluchtelingen (het getal van een maximum van 180.000 tot 220.000 vluchtelingen per jaar wordt genoemd), invoering basispensioen, volledige werkgelegenheid, meer blauw op straat (+15.000 agenten) en de afbouw van de Soli-toeslag (financiele hulp opbouw Oost-Duitsland) met 10 miljard tot 2021.

In het algemeen:

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.