Binnenland

Prorail had spoor afgelopen maand nog niet ‘winterklaar’

16-01-2018 08:10

Spoorbeheerder ProRail was het afgelopen jaar bij de sneeuwval van 10 en 11 december nog niet klaar voor de winter. Werkzaamheden aan de verwarming van de wissels waren niet af, geeft de spoorbeheerder vandaag toe in het AD. ProRail en de NS bekijken hoe ze zich nog beter kunnen voorbereiden op extreme weersomstandigheden, zoals hevige sneeuwval. Door de kou en sneeuw waren er op 10 en 11 december zo’n vijftig storingen aan wissels en wisselverwarming. Een paar honderd treinen vielen uit.

“Veel reizigers hebben last gehad van die storingen en dat is natuurlijk ontzettend vervelend”, aldus een ProRail-woordvoerder na de berichtgeving in de krant. Belangenorganisaties van reizigers klagen dat het spoor vorige maand niet winterklaar was.

Het gaat volgens de woordvoerder te ver om te zeggen dat ProRail niet voorbereid was op winterse omstandigheden. Er kan ook sprake zijn van overmacht. “Op de snelwegen stond ook duizend kilometer file. We zijn niet altijd opgewassen tegen zoveel sneeuw. Ook een volgende keer is er geen garantie dat het goed gaat.”

Werkzaamheden

“Op een beperkt aantal locaties waren de werkzaamheden aan de wissels nog niet volledig afgerond”, verklaart ProRail-woordvoerder Jaap Eikelboom. Beide sneeuwdagen kampten ongeveer vijftig wissels met storingen, waardoor zeker honderden treinen niet reden. Bij Zaandam, Amsterdam Sloterdijk en Amersfoort vonden grote wisselstoringen plaats.

Rikus Spithorst van Maatschappij Voor Beter OV noemt het ‘een aanfluiting’. Reizigersorganisatie Rover reageert onthutst. “Winterwerkzaamheden moeten natuurlijk voor de winter klaar zijn”, zegt beleidsmedewerker Freek Bos. ProRail benadrukt dat met man en macht is gewerkt om uitval tegen te gaan en dat maar 1 procent van de verwarmde wissels het niet deed.

(ANP)