Strijd om ‘seksistisch’ wandgedicht ‘Avenidas’ van Eugen Gomringer duurt voort

25-01-2018 09:49

Moe is ze ervan, schrijft de dochter van dichter Eugen Gomringer, Nora Gomringer, in een open brief in Die Welt woensdag.

Eugen Gomringer’s gedicht ‘Avenidas’ moet na zes jaar weg, heeft de Hogeschool voor de Kunsten, het Alice Salomon College (AStA) in Berlijn besloten. De reden: het gedicht is seksistisch. AStA: ‘Het herinnert op onaangename wijze aan seksuele intimidatie‘.

Wervelwind om zes woorden

Nora begon woensdag een guerilla-actie op Instagram. ‘Laten we het gedicht overal ophangen’, stelt ze voor. ‘De tekst is – ik blijf erbij – nul agitatief.’ In haar brief schrijft ze verder:

“Het is opmerkelijk wat men in zes woorden kan lezen en voor hoeveel wervelwind zes woorden die geen vulgaire uitdrukkingen verkondigen, geen leuzen, geen aanvallen op de gewoonten en de moraliteit kunnen zorgen.”

“Wij Gomringers zijn moe, de dichter is getransformeerd van geamuseerd en geconfronteerd naar teleurgesteld. Een half jaar aan gesprekken over ‘het vlammende geschrift op de muur’, dat smadelijk behandeld wordt, maakt je moe.”

“Mijn suggestie voor de muur, samen met het gedicht dat moet worden opgenomen, ziet er als volgt uit: het moet worden voorafgegaan door de regel “Hier stond eens:”. Graag in een flitsende neon-kleur, zoals al prachtig uitgewerkt door grafisch ontwerper Zara Teller. Dat zou dan genoeg aan het “schandaal” herinneren om die AStA-leden met gevoel voor humor recht te doen – en verder iedereen te confronteren met een mooie puzzel.”

Axel Springer springt in de bres

Veel Duitse media reageren verbaasd op het besluit het wandgedicht over te schilderen. In een reactie op de ophef laat de hogeschool weten niet van gedachten veranderd te zijn. Het gedicht gaat weg.

Ook de vice-president van de Duitse Bondsdag bemoeide zich er mee:

Media-concern Axel Springer toonde het hele gedicht in LED vanaf het hoofdkantoor in Berlijn: