TPOok!

 
avatar
   
Nieuws

Koerden demonstreren tegen Turkse inval, 13.000 in Keulen, 500 in Amsterdam

Demonstratie in Duitsland opgehouden door meedragen portretten Öcalan

In Keulen zijn zo’n 13.000 Koerden op de been om te demonstreren tegen het Turkse militair ingrijpen in Noord-Syrië. De demonstratie zou om 10.00 uur beginnen, maar werd uitgesteld tot 12.30 uur. In Amsterdam zijn zaterdag ongeveer vijfhonderd mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen de Turkse aanval in Syrië. De bijeenkomst is georganiseerd door Federatie Koerden in Nederland.

Abdullah Öcalan

De politie in Keulen hield de demonstranten tegen omdat er vlaggen van de Koerdische Arbeiderspartij en beeltenissen van PKK-leider Abdullah Öcalan waren te zien. Het is in Duitsland verboden sinds 2017 dergelijke symbolen te tonen, omdat de PKK er als een terroristische organisatie is bestempeld.

De demonstratie wordt georganiseerd door Nav-Dem (Democratisch Gemeenschapscentrum voor Koerden in Duitsland). De organisatie had gerekend op 20.000 deelnemers. De politie en veiligheidsdiensten zijn paraat en willen voorkomen dat het tot een treffen komt met pro-Turkse betogers.

Amsterdam

De betogers hebben zich verzameld bij het Amsterdamse stadhuis en lopen naar het Museumplein. Ook hier dragen sommigen vlaggen bij zich van de PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en van Abdullah Öcalan, de leider van de partij, die vastzit in Duitsland.

Rondom de groep demonstranten is veel politie aanwezig. Zo staan er zeven ME-busjes, vier man van de bereden politie en diverse andere agenten klaar om de orde te bewaken. Op ongeveer 50 meter afstand van de demonstratie bevinden zich enkele tegendemonstranten. Zij dragen een Turkse vlag. Om hen heen staan ook politieagenten.

De protesten richten zich tegen het Turkse offensief in de Noord-Syrische regio Afrin. Troepen van president Erdogan willen daarmee voorkomen dat de Koerdische YPG-milities daar de dienst blijven uitmaken.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.