TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Extra politietoezicht na schietpartij wijkcentrum Wittenburg Amsterdam

Zeventienjarige Mohammed kwam vrijdagavond om het leven, is vermoedelijk niet beoogde doelwit

De komende tijd is er extra toezicht in de Amsterdamse wijk waar vrijdagavond een schietpartij plaatshad in een buurthuis. Zo komt er een mobiele politiepost in de buurt en zijn er meer agenten op straat. Ook worden meer straatcoaches en handhavers ingezet en komt er op een aantal plekken extra cameratoezicht.

Niet het beoogde doelwit

Dat heeft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen afgesproken met de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Verder gaat er een gemachtigde namens de burgemeester in de buurt aan de slag die zich intensief zal bezighouden met de veiligheid en sociale vraagstukken in deze buurt, de Oostelijke Eilanden. Volgens Van Aartsen is er onder meer sprake van handel in verdovende middelen, zegt hij in een interview met de lokale zender AT5. Hij roept buurtbewoners op vooral ook te melden wat ze weten.

Door de schietpartij kwam de zeventienjarige Mohammed om het leven. Hij was geen bekende van de politie en het vermoeden bestaat dat hij niet het beoogde doelwit was. De recherche doet hier momenteel nog onderzoek naar. Mogelijk hadden de daders het voorzien op de negentienjarige Gianni, die in zijn nek werd geraakt. Hij is geopereerd en buiten levensgevaar. Deze man, die nog in een ziekenhuis ligt, was in november ook al slachtoffer van een schietpartij. Hij is wel bekend bij politie en justitie.

Veel jonge onschuldige getuigen

Een twintigjarige vrouw raakte door het schieten gewond aan haar benen. Ze werkte achter de bar als stagiaire en de politie vermoedt dat zij per ongeluk is geraakt.

De zogenoemde driehoek van gemeente, politie en OM noemt de schietpartij ”hartverscheurend”. ”De aanwezigheid van vele onschuldige en vaak jonge getuigen beschouwt de driehoek als een nieuw dieptepunt in de reeks incidenten in de stad die wordt gekenmerkt door buitensporig vuurwapengeweld”, staat in een verklaring. Van Aartsen gaat deze week langs in de buurt.

De politie heeft ruim dertig man op het onderzoek gezet. In de Dantestraat in Zuidoost komt een passanten- en buurtonderzoek. Hier is de uitgebrande vermoedelijke vluchtauto gevonden.

(ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.