TPOok!

 
Achtergrond

Berlijn – Turkse gemeenschap en migrantenorganisaties eisen toezegging dat Duitsers gaan integreren in eigen land

'Het ontwerpen van een integratiebeleid dat voor iedereen sociaal beleid wordt is de sleutel tot de toekomstige levensvatbaarheid van Duitsland'

De Turkse gemeenschap in Duitsland en andere migrantenorganisaties hebben dinsdag een duidelijke toezegging geëist van de toekomstig Duitse regering aan de muliculturele samenleving. Momenteel onderhandelen CDU/CSU en SPD over een nieuw regeerakkoord.

“We doen een beroep op de leiders van de nieuw gevormde regering: Zet het structurele ontwerp van de immigratiesamenleving als centraal thema op de politieke agenda.”

Het verzoek komt vanuit de ‘Türkische Gemeinde in Deutschland’ (TGD) en de ‘Neuen Deutschen Organisationen‘ (NDO) die een duurzaam anti-racismebeleid en ‘effectieve strategieën willen tegen alle vormen van racisme’. Daartoe hoort ook een integratiebeleid dat er niet langer alleen op gericht is immigranten te integreren, maar ook Duitsers.

Het nieuwe normaal

“We hebben een integratiebeleid nodig dat voor iedereen sociaal beleid wordt. Een integratiebeleid dat zich alleen richt op mensen met een migrantenachtergrond is niet meer van deze tijd.”

Op dit moment heeft elke vijfde inwoner van Duitsland een migratieachtergrond. In het geval van kinderen onder de zes jaar is het aandeel in sommige regio’s zelfs meer dan 60 procent. Dat is het nieuwe ‘normaal’, aldus de initiatiefnemers.

‘Pak de kans om Duitsland te vernieuwen en moderniseren,’ schrijven de ondertekenaars, waaronder ook de extreem-linkse Amadeu Antonio Stiftung en de ‘Zentralrat der Muslime’: ‘Het ontwerpen van een immigratiegemeenschap is de sleutel tot de toekomstige levensvatbaarheid van Duitsland!’

Er moet een nieuwe ‘Ethische Raad’ komen

De voorzitter van de Turkse gemeenschap (TGD), Gökay Sofuoğlu:

“Migratie heeft altijd deel uitgemaakt van de geschiedenis en het heden van Duitsland; zij heeft dit land en zijn mensen gevormd en veranderd. Wij als samenleving moeten leren van de fouten uit het verleden en voortbouwen op de opgedane ervaring. (…) Daarop moeten we vol vertrouwen voortbouwen in plaats van bezorgd naar de toekomst te kijken. Voor het toekomstige ontwerp van ons land moet het migratie- en integratiebeleid opnieuw worden bekeken. Concreet hebben we bijvoorbeeld een ‘Raad voor het ontwerp van de immigratiemaatschappij’ nodig, vergelijkbaar met de Duitse Ethische Raad (Ethikrat). Deze raad moet op juridische basis deelnemen aan het opstellen van juridische teksten en de besprekingen in de Bondsdag begeleiden.”

 

 

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.