Doneer aan TPO
 

Prestigieuze Rietveld Kunstacademie censureert KIRAC-avondje wegens ‘racisme/seksisme’

'We give priority to our responsibility to guarantee a safe learning environment'

Door: & , 16:26, 05 februari 2018

'We give priority to our responsibility to guarantee a safe learning environment'

Foto: Kate Sinha, KIRAC.

Een evenement met Keeping It Real Art Critics (KIRAC) dat donderdagavond zou plaatsvinden bij de Amsterdamse kunstacademie Gerrit Rietveld Academie is maandag plotseling door de Rietveld Academie afgeblazen omdat de ‘veilige leeromgeving’ van studenten in het geding zou zijn. Dit blijkt uit een door de Rietveld Academie verzonden email die maandag naar KIRAC werd verstuurd (zie integrale email onderaan deze pagina).

Een groot aantal klachten door zowel Rietveld-studenten als door oud-studenten en medewerkers over het vermeende ‘racistische’ en ‘seksistische’ gehalte van KIRAC zou de reden zijn geweest om dit evenement niet door te laten gaan.

Reactie KIRAC

Kate Sinha van KIRAC laat telefonisch aan TPO weten:

 

“Het geplande evenement zou gaan over het verzamelen van kunst en hoe dat samenhangt met een bepaalde vorm van hypocrisie binnen de kunstwereld. Er zou een KIRAC-video-aflevering hierover worden vertoond en een bekende kunstverzamelaar zou het een en ander over dit onderwerp komen vertellen.

Maar nadat de aankondiging op de Facebook-pagina van de Rietveld Academie was verschenen, werd er in een comment geklaagd door een oud-student. Volgens hem zouden wij ‘racistisch’ en ‘seksistisch’ zijn. Dit werd onderbouwd met een citaat uit een opinie-artikel van ons dat ook op TPO verscheen waarin de gewraakte zin voorkomt: ‘Het toppunt was wel de tentoonstelling van Zanele Muholi, waarbij de bezoeker geacht werd geïnteresseerd te zijn in de luie spinsels van een verwende snol, alleen omdat ze uit Zuid Afrika komt, lesbisch en zwart is’.

Ook de KIRAC-aflevering over Harvey Weinstein zou een voorbeeld van ‘seksisme’ zijn.

Er volgden meer dan 250 reacties, met veel reacties van studenten die dingen zeggen als: ‘Wij weigeren te luisteren naar racisten en seksisten’.

Kennelijk is er daarna zoveel geklaagd bij de Rietveld Academie dat de directie heeft besloten het dan maar helemaal te cancelen.

Het is vreemd dat ze dit in een onpersoonlijk en niet ondertekende email doen, want we hebben eerder een evenement op de Rietveld georganiseerd en dat was erg succesvol. Dat is ook de reden dat de Rietveld nu weer een evemenent met ons wilde organiseren.

Niemand van de Rietveld wil ons nu nog te woord staan, ze weigeren gewoon met ons te praten. Persoonlijk ben ik best wel geschrokken van deze reactie, ik heb er haast hartkloppingen van gekregen.”

 

Reactie Rietveld Academie

TPO vroeg de Rietveld Academie om commentaar. De reactie van de Rietveld, via de afdeling communicatie:

 

“Het is voor de academie heel belangrijk dat iedereen zich hier veilig voelt. We hebben juist deze beslissing genomen omdát heel veel studenten en alumni en docenten daarom vroegen. Verder hebben wij niets toe te voegen aan de door ons aan KIRAC verstuurde email.”

 

De Amsterdamse Rietveld Academie staat bekend als prestigieuze en internationaal hoog aangeschreven kunstacademie.

 

De email die KIRAC ontving:

 

“Dear Stefan Ruitenbeek,

The Gerrit Rietveld Academie has decided to cancel the hosting of the première of KIRAC: 100% Integrity, Bert Kreuk.

Numerous alumni, students and teachers have expressed their concerns regarding previous KIRAC statements that touch on diversity issues.

Being an institute of education (in art and design), we give priority to our responsibility to guarantee a safe learning environment.

Kind regards,

Gerrit Rietveld Academie”

 

Bekijk hier screenshots van de discussie over KIRAC op de Rietveld-Facebookpagina.

 

 

 

 
   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 

Inloggen TPO+