TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Linkse terrorist Michael van Zeijl wilde acteur die Sinterklaas speelt doodschieten tijdens intocht Dokkum

OM onderzoekt oproep tot moord door leider ultralinkse actiegroep 'De Grauwe Eeuw'

Foto: Michael van Zeijl.

Lees ook: Michael van Zeijl (De Grauwe Eeuw): ‘Er niks onschuldigs aan het feest’

Lees ook: ‘Als anti-racist zorg je dat ‘witte’ pers geen macht heeft’

Een oproep op Facebook om Sinterklaas om het leven te brengen is onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Hij kan nog geen verdere details geven. “Het onderzoek ligt bij de politie, maar is ons bekend”, zei hij.

De krant schrijft dat de verdachte in de zaak een antiracistische activist is, Michael van Zeijl van de ultralinkse terroristische groepering De Grauwe Eeuw. “We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten”, zou hij vorig jaar oktober hebben geschreven op Facebook, met de toevoeging dat de moord bij voorkeur tijdens de landelijke intocht in Dokkum moest gebeuren. Daarbij zouden kinderen “bedekt moeten worden onder stukken hersens en botsplinters, zo zijn we voorgoed van dat feest af.” Het bericht is volgens De Telegraaf dezelfde dag nog verwijderd.

“Man, wat een treurnis”, reageert VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff op Twitter. “Wat ben je voor mens als je een ander wil doden voor je mening? Laten we in ons mooie land minder hysterisch schreeuwen en altijd relativeren als we discussiëren.”

De PVV wil over het dreigement in debat met minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Tweede Kamerlid Gidi Markuszower spreekt van een “schokkend bericht”.

Anp/TPO

 

De inmiddels verwijderde oproep tot moord van Michael van Zeijl:

 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.